Hoe snel is Wi-Fi 6 daadwerkelijk?

Geert van der Klugt
Wi-Fi 6 maakte in het afgelopen kwartaal aanstalten om de netwerkwereld te veranderen. Zijn voorganger, Wi-Fi 5 (geïntroduceerd in 2014), wordt overtroffen op vrijwel elk prestatieveld. Wi-Fi 6 is in elke zin van het woord een verbetering, zoveel is duidelijk. Maar op welke vlakken blinkt de nieuwe standaard precies uit?

Toekomstige releases van routers, meshes en devices zullen de standaard ondersteunen, willen deze relevant zijn. Eindgebruikers van moderne netwerken nuttigen daarmee de voordelen, ongeacht of zij zich ervan bewust zijn. Wi-Fi 6 verbetert niet uitsluitend snelheden. Zijn impact is genuanceerder en legio verbeteringen zullen zich met de tijd uitwijzen.

Snelheid

Hoe snel is Wi-Fi 6 ten opzichte van zijn voorganger? Kort en bondig: 9,6 Gbps, 3,5 Gbps sneller dan Wi-Fi 5. Een aanzienlijke verhoging, maar let wel: in de praktijk is een snelheid van 9 Gbps nauwelijks tot niet haalbaar. Zo is de typische downloadsnelheid in de VS slechts 72 Mbps, 1 procent van de theoretische maximale downloadsnelheid. Desalniettemin schuilt er in een hogere theoretische snelheid een gigantisch voordeel: de maximale snelheid hoeft niet toebedeeld te worden aan een enkel device en kan gesplitst worden onder elk verbonden apparaat. Dat betekent meer potentiële snelheid op individuele devices. In de praktijk zal een enkele access point meer devices van een redelijke verbinding kunnen voorzien.

Tijden veranderen

De voordelen voor grotere netwerken reiken verder dan dat. Wi-Fi 6 stelt het verbinden van tientallen devices centraal. Een teken van de tijd, want in de periode dat Wi-Fi 5 werd geïntroduceerd, beschikte een gemiddelde Amerikaanse woning over 5 Wi-Fi-apparaten. Inmiddels zijn dat er 9. De komst van het Internet of Things belooft dat dit er in de komende paar jaar 50 worden. Logischerwijs zal de netwerkinfrastructuur van een Nederlandse woning uit 2014 moeite hebben met de lading die 50 verbindingen met zich meebrengt - trage verbindingen zijn een direct gevolg. Niet handig, wil je de transactie voor een nieuw pak melk kunnen voltooien vanuit een intelligente koelkast. Wi-Fi 6 introduceert een reeks verbeteringen die bijdragen aan een betere benadering van meerdere devices. Routers kunnen voortaan communiceren met individuele devices. Anderzijds kunnen meerdere devices signalen ontvangen middels collectieve broadcasts. Tot slot kunnen verbonden devices op basis van geplande intervals inchecken op de router. Drie relatief basale aanpassingen, die in combinatie grootste gevolgen hebben voor grootse netwerken.

Praktijk

Zoals genoemd is de theoretische maximale snelheid niet haalbaar in de praktijk. Dat betekent echter niet dat eindgebruikers thuis geen direct voordeel halen uit de vernieuwde standaard. De vernieuwde benadering van netwerken waarop meerdere devices zijn aangesloten, zal devices beter doen presteren in drukke omgevingen. Een 4K HD-stream op een Smart TV zal minder impactvol zijn voor de verbinding van een smartphone op hetzelfde netwerk. Een ander voorbeeld is een openbaar horecanetwerk dat rust op een Wi-Fi 6 AP: snellere snelheden per verbonden device dan voorheen. Omdat de technologie achter Wi- Fi 6 devices in staat stelt om de communicatie met een router efficiënter te plannen, zal de batterijduur van een draadloze router verhogen. Is een antenne niet langer vereist om constant aan te staan, uitsluitend stroom verbruikt wanneer deze een signaal anticipeert, dan is de batterij logischerwijs langer bruikbaar. Target Wake Time, de functie die routers toestaat om gepland in- en uit te checken, staat hierbij centraal.

Target Wake Time

Let wel, voor een device als een laptop of smartphone zal Target Wake Time weinig toevoegen. Bij gebruik van een laptop verzendt en ontvang je in de praktijk constant signalen, dus dient deze constant aan te staan. Meshes en kleinere devices daarentegen zullen enorm baten. De opkomst van het Internet of Things en connectiviteit tussen devices maakt een brede netwerkdekking alsmaar belangrijker. Geen mens ziet graag gigantische meshes - van groot formaat, om een grote batterij toe te staan - in elk hoek van een huis of kantoor. Een mini-mesh is beter te verbergen en omdat fabrikanten overgelaten zullen zijn aan een klein formaat, komt een functie als Target Wake Time tegemoet.

Namen

Alhoewel in oogopslag verschillend, doelen de termen 802.11ax en Wi-Fi 6 op eenzelfde betekenis. In het verleden werden nieuwe standaarden benoemd met bijna archaïsche reeksen cijfers en letters. Begrijpen of 802.11af sneller is dan 802.11ac? Voorkennis vereist. De Wi-Fi Alliance - een collectief dat zich inzet voor de ontwikkeling en implementatie van Wi-Fi - introduceerde in 2018 een nieuwe benaming. Sindsdien zijn eindgebruikers bij het aanschaffen van een nieuwe router niet meer overgelaten aan reeksen als a/b/g/n en kunnen deze in plaats daarvan simpelweg een blik werpen op het laatste cijfer. Wi-Fi 6 lijkt intuïtief nieuwer dan Wi-Fi 4: de naamsverandering is een succes.

Hoe?

De theoretische verhoging van 3,5 Gbps is te danken aan twee sleuteltechnologieën: MU-MIMO en OFDMA. MU-MIMO staat voor ‘multiuser, multiple input, multiple output’. Wi-Fi 6 upgrade de technologie door een router in staat te stellen gelijktijdig te communiceren met nog meer devices. Middels Wi-Fi 5 worden signalen gelijktijdig naar vier apparaten verzonden. Daarentegen zendt Wi-Fi 6 - waar mogelijk - een broadcast naar 8 apparaten. Kevin Robinson, CMO van Wi-Fi Alliance, stelt dat het verschil makkelijker te schetsen is met een praktijkvoorbeeld. ‘Stel, je wilt bezorgbussen toevoegen aan vloot. Voorheen had je de mogelijkheid om vier bussen in verschillende richtingen te sturen. Nu zijn dat er acht, waardoor de bestelradius in principe verdubbelt. Puntje bij paaltje lever je een stuk efficiënte

afbeelding van Geert van der Klugt

Geertvan der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanGeert