Huawei ontkent in spionagezaak ASML

Jordi Smit
Huawei ontkent elke vorm van betrokkenheid bij spionage, ook bij de spionagezaak ASML, zo stelt het bedrijf in een schriftelijke reactie aan nieuwszender BNR.

Bijdrage aan Nederlandse economie

Het bedrijf voegt eraan toe dat Huawei een belangrijke bijdrage levert aan de Nederlandse economie middels investeringen en de creatie van werkgelegenheid. Het Chinese technologiecorn zegt zelf al 14 jaar een vertrouwde partner te zijn van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en burgers en daarom niets te maken te hebben met de vermeende spionage.

Spionagezaak ASML

Huawei ligt in Nederland onder druk nadat het bedrijf ASML bestool van computerinformatie. Het Chinese bedrijf speelde vervolgens de informatie door naar een andere organisatie in eigen land. De Veldhovense chipmachinefabrikant werd daarmee zwaar gedupeerd. Een in een Amerikaanse rechtszaak toegewezen schadevergoeding van 223 miljoen dollar (198 miljoen euro) kan echter niet worden geïnd bij de spionagezaak ASML; het Chinese bedrijf dat profiteerde van de informatiediefstal is inmiddels failliet.

LEES OOK: Huawei: VK ziet geen vooruitgang

Gevolg spionagezaak ASML

De spionagezaak ASML heeft in de Tweede Kamer de vraag opgeroepen wat Nederland doet met de aanleg van 5G. Een meerderheid van de Kamer ziet dit als beste optie. Op korte termijn volgt een debat met minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi