Huawei presenteert besturingssysteem HarmonyOS

Jordi Smit
Huawei heeft zijn eigen besturingssysteem aangekondigd, genaamd HarmonyOS. Het moet bruikbaar zijn voor verschillende soorten apparaten, zoals smartphones, smartwatches en tablets.

Lancering HarmonyOS

Het besturingssysteem HarmonyOS werd vrijdag gelanceerd in China. Het werd eerder gebruikt voor internet of things-apparatuur. De handelsoorlog tussen de VS en China heeft ervoor gezorgd dat Huawei de ontwikkeling van het systeem heeft versneld, waardoor deze nu eveneens geschikt is voor smartphones.

Ecosysteem HarmonyOS

HarmonyOS moet in staat zijn om te draaien op verschillende apparaten, zoals slimme apparaten, auto's en smartphones. Het is echter de vraag of het ecosysteem om HarmonyOS heen voldoende is. Huawei heeft dit onder meer proberen op te vangen door ondersteuning te bieden voor het draaien van Android-apps.

LEES OOK: Huawei ziet Apple als rolmodel

Vermeende spionage

Topman van Huawei Liang Hua zei vorige week tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers nog dat het bedrijf liever het Android-systeem blijft gebruiken, maar het Chinese merk gaat dus nu voor een alternatief. Huawei ligt al langere tijd onder de loep vanwege vermeende spionage. Nederland deed ook al onderzoek naar het voorval.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi