ICT in de schoolbanken: wat zijn de mogelijkheden?

Redactie WINMAG Pro
Wat zijn de beste en opvallendste opleidingen gericht op ICT? Wat kunnen ze het bedrijfsleven bieden en wie biedt de juiste trainingen aan werknemers? We zetten er enkele voor je op een rij.

Werken in de ICT-branche is, wanneer we kijken naar werkzekerheid, een slimme keus. In 2014 waren er bijna 300.000 arbeidsplaatsen in de ICT-beroepen op mbo- en hbo-niveau. Hiervan waren bijna 82.000 arbeidsplaatsen op mbo-niveau en bijna 216.000 op hbo-niveau, zo becijferde kenniscentrum ECABO dat zich richt op het verbeteren van de kwaliteit van beroepsonderwijs en bedrijfstrainingen en duale opleidingen in het bijzonder. Op mbo-niveau zijn er de meeste arbeidsplaatsen voor de ICT-beheerder, namelijk ruim 28.000. De werkgelegenheid is het kleinst voor de particulier digitaal onderzoeker. Overigens denkt ECABO dat de werkgelegenheid voor ICT’ers op mbo-niveau tot aan 2019 stabiel zal blijven.

DNA door de aderen

Dat biedt perspectief. Toch is het niet verstandig om alleen voor ICT te kiezen vanwege het praktische aspect. Er moet een minimale hoeveelheid ICT-dna door je aderen stromen. Eindigt de bloedtest met een positieve uitkomst, dan kan worden gekozen uit een aanzienlijke lijst met opleidingen op alle niveaus. Een van de grootste aanbieders is het ROC. De mbo's van het ROC zijn duidelijk: voor studenten met ambitie en technisch talent is ICT een slimme keuze. 'De kans op een baan met een opleiding Netwerkbeheerder of Applicatieontwikkelaar is uitstekend. Je kunt ook je eigen bedrijf starten of kiezen voor een hbo-studie. Als mbo'er heb je een grote voorsprong en kun je in veel gevallen ook verkort doorstuderen', zo is te lezen op de site van het ROC. ICT-studenten kunnen bij het ROC twee kanten op. Die van 'Beheer' – denk aan het opleiden tot medewerker ICT, medewerker beheer ICT en netwerkbeheerder. De andere kant leidt naar 'Ontwikkelaar': het ontwikkelen van websites, webwinkels, apps, interactieve banners of een administratief programma. Volgens het ROC is de laatste richting vooral geschikt voor creatieve mensen die goed zijn in wiskunde.

Van MBO naar HBO

Wie start op het hbo of de overstap maakt van mbo naar hbo, lijkt nog meer keus te hebben. De drie hogescholen die als eerste een ICT-opleiding aanboden waren Fontys Hogescholen, Hogeschool Zeeland en Zuyd Hogeschool. Inmiddels blijven andere hogescholen niet op hun lauweren rusten. Zo heeft HAN een profiel speciaal gericht op de ontwikkeling van webapplicaties. De meest geboden specialisaties zijn software engineering, technische informatica en business IT & management, aldus HBO Start op haar site.

Gespecialiseerde kanten van ICT

Leergierigen die opteren voor een online opleiding, kunnen onder meer terecht bij aanbieder NCOI. NCOI Opleidingen verzorgt meer dan 1.250 opleidingen en trainingen en is momenteel de grootste opleider van werkend Nederland. Op het vlak van ICT biedt de instelling instapcursussen op mbo-niveau, gericht op de rudimentaire basiskennis, maar eveneens hboniveau opleidingen die concreet de gespecialiseerde kanten van ICT bieden. Een voorbeeld: de leergang Functioneel Beheer. De opleiding kan volgens NCOI mogelijk vrijstellingen opleveren in de volledige hbo Bachelor Business IT & Management, met als specialisatie functioneel beheer. Mbo'ers met de ambitie voor een carrière in de ICT, maar gespeend van voorkennis, krijgen in twee klassikale modules de basis op het gebied van ICT-beheer bijgebracht. Elke module wordt afgesloten met het bijbehorende officiële Microsoft Technology Associate (MTA)-examen. Die andere grote instelling, maar dan uit Leiden, is de LOI. Voluit Leidse Onderwijsinstellingen is naar eigen zeggen een van de grootste aanbieders van ICT-opleidingen en specialisaties waar certificaten als die van EXIN, iEXA, Microsoft, Cisco en Windows kunnen worden behaald op mbo- en hbo-niveau. Ze zijn te volgen als aparte cursussen of als onderdeel van volledige (deel) opleidingen, zowel via thuisstudie als klassikaal.

Trainingen

Wanneer het aankomt op ICTbedrijfstrainingen- en opleidingen is er ook legio keuze. Nederland telt flink wat aanbieders. Een van die aanbieders is Madison Gurkha, hoewel zij niet een opleider in de traditionele zin van het woord zijn. Hun diensten bevinden zich vooral op het vlak van het verzorgen van security audits en het voorkomen van beveiligingsrisico's op it-gebied bij bedrijven.

Madison Gurkha

Toch kun je bij Madison Gurkha terecht voor het opdoen van waardevolle kennis. Zo organiseren zij hands-on hacking workshops, waarbij je op een leuke manier de verschillende kanten van het hacken leert kennen. Zo verwerf je inzicht in cyberaanvallen, leer je risico's beter in te schatten en doe je zelf ook kennis op over het uitvoeren van aanvallen om je beter te wapenen tegen securityincidenten. Ook organiseert Madison Gurkha jaarlijks de Black Hat Sessions. Deze laagdrempelige bijeenkomsten kennen een technische- en niet-technische track, waarbij lezingen over allerlei aspecten van cybersecurity en -crime afgewisseld worden met voorbeelden uit de praktijk en allerhande IT-workshops.

Global Knowledge

Global Knowledge kijkt een stuk breder wanneer we het hebben over ICT-trainingen gericht op het bedrijfsleven. De aanbieder is wereldwijd marktleider op het gebied van IT- en managementen vaardighedentrainingen. De trainingen en certificeringen worden verstrekt in samenwerking met partners als Microsoft, Cisco, Citrix, IBM, Amazon, SAP, HP, Cisco, Red Hat en VMware. Werkgevers die kiezen voor Global Knowledge kunnen digitaal en klassikaal een training volgen. Optie drie is virtueel klassikaal. In andere woorden: de klaslokalen op de zeven verschillende locaties in ons land worden aan elkaar verbonden. Met elkaar, met individuele leerlingen op hun werk of thuis of met lokalen in het buitenland. Groot voordeel volgens Global Knowledge is dat men minder snel hoeft af te zeggen omdat er te weinig animo is.

TSTC

Nog meer keus? Natuurlijk. Sinds 1999 kan men ook terecht bij TSTC, een aanbieder die zich vastbijt in het aanpassen, versnellen en verbeteren van ICT-gerelateerde trainingen die voldoen aan de wensen en eisen van de klanten. Het bedrijf biedt een organisatiebreed security- en privacyopleidingsprogramma op technisch- als tactisch gebied en in het portfolio zitten trainingen gericht op Microsoft (CPLS), Linux, Cisco, Citrix, RES, VMware en ITIL. TSTC belooft een snellere certificering door middel van een intakegesprek en een begeleide zelfstudieperiode vooraf, waardoor de cursist tot vijftig procent korter afwezig is van de werkplek én er minder niveauverschil tussen de cursisten onderling ontstaat.

Computrain

De vierde aanbieder die we in dit artikel aanhalen is Computrain (onderdeel van de NCOI Groep). Het bedrijf heeft ervaring met het verzorgen van standaard incompany-trainingen binnen ondernemingen en het op maat maken van trainingsprogramma's en -trajecten. Al deze opleidingen en trainingen kunnen binnen de organisatie van een onderneming uitgevoerd worden. Op basis van een analyse van de vraagstelling en een uitgebreide intake met deelnemers, is Computrain in staat om effectief te trainen en op te leiden. Computrain werkt samen met diverse opleiders. Hierdoor reiken de mogelijkheden verder dan het eigen aanbod van IT-opleidingen en -trainingen. Ook op het gebied van onder meer bedrijfskunde heeft de aanbieder verschillende mogelijkheden, doordat het aanbod van NCOI te integreren is in de Computrain IT-maatwerktrainingen. Daardoor zijn er ook mogelijkheden voor een erkend mbo-, hbo- of masterprogramma.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie