In drie stappen naar een veilige thuiswerkplek

In drie stappen naar een veilige thuiswerkplek

Redactie WINMAG Pro
Thuiswerken is bij veel organisaties de nieuwe standaard geworden. In veel gevallen is het mogelijk gebleken om werkzaamheden, die normaal gesproken in het bedrijfspand van de werkgever worden uitgevoerd, te verplaatsen naar de thuissituatie. Het internet is daarbij een onmisbare schakel geworden. Gelukkig is de infrastructuur van het internet daar goed op voorbereid en kunnen de providers die extra benodigde capaciteit goed aan. Maar door de plotselinge overschakeling naar het thuiswerken wordt nogal eens wat over het hoofd gezien waar het de veiligheid betreft. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NSCS) is onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Hier heeft men een aantal richtlijnen opgesteld om een veilige thuiswerkplek op te zetten.

Cybercriminelen steeds slimmer

Criminelen weten dat het thuis nogal eens aan de nodige kennis op het gebied van internetbeveiliging ontbreekt. In bedrijfspanden wordt de beveiliging van alle internetverbindingen vaak centraal gecoördineerd en zijn medewerkers in dienst om ervoor te zorgen dat alle systemen zo optimaal mogelijk beveiligd zijn. Thuis moet je het als medewerker allemaal zelf regelen. Door criminelen wordt daar handig op ingespeeld. Met de volgende drie stappen houd je deze ongewenste bezoekers zo veel mogelijk buiten de digitale deur:
 

  • Zorg ervoor dat je uitsluitend werkt op je eigen beveiligde netwerk. Schroef de beveiliging ervan op naar het hoogste niveau. Laat je deskundig informeren over de mogelijkheden hiertoe. Vervang altijd de standaard wachtwoorden door moeilijke, zelfgekozen wachtwoorden en maak jezelf zo onzichtbaar mogelijk.
     
  • Klik nooit op links in e-mailberichten waarvan je de afzender niet vertrouwt. Overtuig jezelf er bij een vertrouwde afzender eerst van dat het bericht ook echt van die afzender afkomstig is, voordat je op een link klikt. Vraag bijvoorbeeld eerst bij de afzender na of er een link gestuurd is. Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van phishing.
     
  • Pas op voor zogenoemde ransomware. Deze malafide software wordt veelal verpakt in onschuldig ogende applicaties. Een beruchte nieuwkomer is de zogenoemde Covid-19 tracker. Dit is een app die wordt gepresenteerd als tool om statistische informatie over COVID-19 mee te bekijken, maar in feite wordt je telefoon erdoor geblokkeerd.

Heb je de internetverbinding thuis tot nu toe alleen voor relatief kleinschalig dataverkeer gebruikt? Dan past je huidige pakket wellicht niet meer bij de nieuwe situatie. De website internetvergelijken.nl geeft je een compleet beeld van het huidige aanbod. Zo kies je eenvoudig het meest geschikte internet abonnement.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie