Interview | Waarom desktop virtualisatie wel degelijk een plek heeft in het MKB

Redactie WINMAG Pro
Desktops en apps die niet meer lokaal draaien, maar vanuit een datacenter of de cloud – op welke manier is dat aantrekkelijk voor kleine ondernemers?

Desktopvirtualisatie (ook wel bekend als VDI: een Virtual Desktop Infrastructure) is bedacht voor grote organisaties. Door soms vele honderden medewerkers op relatief goedkope computers te laten werken met desktops en apps die vanuit één centraal beheerd datacenter worden opgediend, kan fors worden bespaard, zowel op apparatuur als personeel (IT-beheerders).

Voor kleine organisaties leek het lange tijd minder urgent of aantrekkelijk, maar dat begint nu duidelijk te veranderen. Zeker in Nederland, waar we overal kunnen beschikken over razendsnel internet en vrijwel iedereen de beschikking heeft over krachtige smartphones, tablets en/ of laptops, is desktopvirtualisatie een steeds aantrekkelijker en zelfs voor de hand liggende oplossing geworden.

De markt voor virtuele desktopoplossingen wordt traditioneel gedomineerd door grote jongens als Citrix en VMware, die hun Workspace en Workspace ONE-oplossingen steeds gebruiksvriendelijker hebben gemaakt. Nu ook Microsoft met Windows Virtual Desktop komt, en aan de onderkant ook partijen als het Nederlandse Liquit een laagdrempelige Workspace aanbieden, is de vraag gerechtvaardigd of het midden- en kleinbedrijf er goed aan doet ook VDI te overwegen.

Productiviteit

Volgens Andre Lodewijks, Channel Director voor Citrix in West- en Zuid-Europa, zijn er diverse redenen waarom VDI voor kleine ondernemers heel aantrekkelijk kan zijn. ‘IT-beheer wordt er bijvoorbeeld een heel stuk eenvoudiger door. Doordat desktops en apps centraal worden beheerd (op een eigen server, door een Managed Service Provider, of in een van de vele clouds) is het heel simpel om nieuwe apps voor alle gebruikers beschikbaar te maken. Je installeert het eenmaal op de server en iedereen kan er meteen mee aan de slag.’ Het enige wat je hoeft te doen is hem of haar toegang geven tot de VDI-omgeving en de juiste rechten toekennen. ‘Naar onze ervaring is dat 90 procent sneller dan de hele omgeving op een apart apparaat installeren. Voor organisaties die snel willen groeien is dat een uitkomst.’

Minstens zo belangrijk is dat updates automatisch voor iedereen worden doorgevoerd. Iedereen die nu nog Windows op een eigen pc draait, weet dat Windows updates altijd ongelegen komen en altijd langer duren dan je wilt. Herinner je je de laatste keer dat jij of een collega vlak voor een belangrijke deadline nagelbijtend naar een scherm zat te staren, naar een voortgangsbalkje dat tergend langzaam voortkroop? Dat is verleden tijd in een VDI-omgeving, waar dergelijke updates automatisch worden uitgevoerd op het moment dat werkelijk niemand er last van heeft.

Mobiliteit

Een van de belangrijkste voordelen van desktopvirtualisatie is dat het mobiliteit veel eenvoudiger maakt. Uit recent onderzoek van Citrix blijkt dat Nederlanders het bijzonder op prijs stellen om niet altijd op kantoor te hoeven werken. In het onderzoek zegt 73 procent van de ervaringsdeskundigen dat dat een positief effect heeft op de balans tussen werk en privé. Ruim twee derde (66,4 procent) zegt zelfs dat flexibel werken ze gelukkiger maakt, en 63 procent geeft aan dat ze er ook nog eens productiever van wordt.

Medewerkers dragen gemiddeld 2,9 apparaten met zich mee. En wekelijks gebruikt gemiddeld 63 procent een laptop, 48 procent een smartphone en 21 procent een tablet voor hun werk. ‘Welk apparaat ze gebruiken, hangt vaak af van de omstandigheden: of ze op dat moment achter een bureau, in de trein, bij een klant of bijvoorbeeld op een vliegveld zijn’, vertelt Lodewijks. ‘Als je dan onze Digital Workspace gebruikt, zie je dat dat een responsive-omgeving is die zich automatisch aanpast aan het apparaat.’ De omgeving ‘ziet’ waar je bent en op welk apparaat je zit, en biedt je precies de apps aan die je daar kan en mag gebruiken, in een herkenbare lay-out die past bij het scherm waarop je op dat moment werkt.

Citrix is zelfs druk bezig om de digitale werkomgeving nog aantrekkelijker te maken met behulp van artificial intelligence en machine learning. ‘Onze Workspace app helpt je bijvoorbeeld veelvoorkomende taken te automatiseren, zodat je minder tijd kwijt bent aan saaie repeterende klusjes. We werken aan AI die je helpt de prestaties van je IT te optimaliseren, zodat al je apps altijd optimaal functioneren, en we bieden oplossingen die je netwerkverkeer in de gaten houden en alarm slaan als er iets gebeurt dat niet door de beugel kan. Als je medewerkers dan onverhoopt iets onverstandigs doen, kun je in elk geval direct ingrijpen.’

Veiligheid

‘VDI is niet alleen beter voor de productiviteit, maar ook voor de veiligheid van je organisatie’, vertelt Lodewijks. Eén van de grootste uitdagingen op het gebied van cybersecurity is dat medewerkers patches en updates niet of te laat installeren. ‘Dankzij VDI kun je centraal regelen dat iedereen altijd de meest recente versies van alle applicaties gebruikt.’ Maar bijvoorbeeld ook dat alle gebruikers altijd gebruikmaken van veilige verbindingen, en uitsluitend toegang krijgen tot apps en data die passen bij hun rol, of de locatie waar ze zich bevinden (of zelfs het apparaat dat ze gebruiken). Een ander voordeel is dat alle data die je organisatie gebruikt automatisch centraal wordt opgeslagen. Dat maakt samenwerking een stuk eenvoudiger, maar is ook een stuk veiliger dan lokaal opslaan. Steeds meer organisaties laten hun medewerkers op laptops werken.

Dat maakt flexibel werken een stuk eenvoudiger, maar is ook niet zonder risico. Volgens cijfers van Citrix wordt een op de tien laptops vroeg of laat gestolen. Dan is het wel heel fijn als je al weet dat daar in elk geval geen gevoelige gegevens op staan en recent werk niet verloren is gegaan. In feite kan zo’n medewerker direct weer aan de slag door op een ander apparaat in te loggen op zijn eigen desktopomgeving.

Waarde

Of kosten de overweging moeten zijn in de keuze voor VDI, kan Lodewijks niet zomaar zeggen. ‘Het valt niet mee om dat op lange termijn helemaal door te rekenen, want er komen nogal wat aspecten bij kijken.’ Veel hangt af van de toepassingen die een organisatie wil gebruiken, en er zijn bijvoorbeeld allerlei mogelijkheden om VDI-oplossingen uit te breiden met extra functionaliteit. ‘Een goede Managed Service Provider kan helpen die rekensom samen op te stellen en de juiste afweging te maken tussen kosten en waarde voor je organisatie. Maar alleen het onderhoudsaspect levert al een niet te onderschatten besparing op: Citrix heeft ooit uitgerekend dat de migratie van Windows XP naar Windows 7 destijds gemiddeld € 750,- per desktop heeft gekost. Dergelijke kosten hoef je in een VDI-omgeving maar éénmaal te maken.’

Productiviteitswinst

Ook de productiviteitswinst die VDI oplevert is moeilijk in geld uit te drukken en zal ongetwijfeld per oplossing verschillen. ‘Maar’, zegt Lodewijks: ‘Onze CEO David Henshall is zo overtuigd van de winst die onze Digital Workspace oplevert dat hij tijdens onze laatste Synergy-event heeft beloofd werknemers een volle werkdag per week terug te kunnen geven.’

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie