iOS 13 maakt einde aan iPhone 5 en 6

Jonas Bloemen
iOS 13 zal niet beschikbaar worden voor de iPhone 6 en alle toestellen voor die tijd. Het nieuwe besturingssysteem van Apple zal die toestellen geen ondersteuning meer bieden waardoor de uitgaven vanzelf zullen verdwijnen.

LEES OOK: iOS 13: Dark mode, iMessenger en iPad als tweede scherm

Bezitters van een iPhone 5S, iPhone SE of iPhone 6 zullen binnenkort hun telefoon niet meer kunnen updaten. Als we de geruchten moeten geloven zal iOS 13 die toestellen dus niet meer ondersteunen. De iOS 13 update zou te veel verbeteringen en veranderingen bevatten om het systeem ook op de verouderde apparaten goed te laten werken. Met de introductie van iOS 12 vorig jaar konden alle toestellen waar iOS 11 op werkte gewoon ondersteund worden.

Opvallend is dat de iPhone 6 dan slechts vier jaar ondersteuning heeft gekregen. Deze kwam uit in 2014 en de laatste ondersteunende update voor de telefoon kwam in 2018. Een vrij korte periode dus. Overigens maakt iOS 13 ook een einde aan de iPad mini 2 en de iPad Air. Die apparaten zullen ook niet meer ondersteund worden door iOS 13. Alle nieuwere iPads kunnen dus straks wel gebruik gaan maken van iOS 13

iOS 13

iOS 13 krijgt een donkere modus. Op die manier wordt lezen van een iPad af rustiger voor de ogen. Ook voor iMessage worden veranderingen doorgevoerd. Zo kunnen gebruikers een profielfoto toevoegen en een naam instellen. De gebruiker kan zelf aangeven wie die gegevens te zien krijgen. Ook de Apple-apps krijgen een metamorfose in iOS 13.

Applicaties als maps, mail en books gaan op de schop. De nieuwe versie van Apple Maps zou het eenvoudiger moeten maken om veelgebruikte locaties in te stellen, zoals een thuis- of werkadres. Books zou een systeem met beloningen krijgen en in de mail-inbox zou onder andere de functie komen om berichten van bepaalde contactpersonen te blokkeren.