iPhone sales met 30% verlaagd in één kwartaal

Geert van der Klugt
Apple weigert sinds kort de salescijfers van de iPhone te presenteren. Aan de hand van leveringscijfers wordt echter duidelijk dat de wereldwijde iPhone sales tot 30 procent zijn gedaald, in vergelijking met Q4 2018.

iPhone sales

Let wel, de rapporten verschillen. Zo stelt de International Data Corporation (IDC) een verlaging van 30 procent, Counterpoint Research 20 procent en Canalys 23 procent. Verschillende cijfers, maar een duidelijk conclusie: het gaat niet goed met de iPhone, niet goed met Apple.

Prijsverhoging

Merkwaardig is dat Apple’s leveringscijfers minder snel dalen dan zijn omzetcijfers. Daarmee valt te stellen dat de prijs van een enkele iPhone stijgt. Afgelopen releases bevestigen dit en te verwachten zijn verdere prijsverhogingen van iPhones in 2019.

LEES OOK: Zo check je de Battery Health van een iPhone

Analisten van de IDC vermoeden dat Apple niet vermogend genoeg is om de dalende resultaten dit jaar nog om te keren. ‘Legio aan concurrenten lanceren binnenkort vouwbare en 5G-devices, devices die invloed zullen hebben op de iPhones van nu. De samenwerking met Qualcomm wordt gezien als een licht aan het einde van de tunnel: mochten de devices die hieruit voortkomen scoren, dan kan Apple begin 2020 een ommekeer maken. ‘

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert