Is 2015 echt het jaar van de cloud?

Redactie WINMAG Pro
In de ICT-special die WINMAG Pro en Baaz magazine eind vorig jaar uitbrachten schreven we dat 2015 het jaar van de cloud werd. Inmiddels zijn we over de helft en kunnen dan ook niet anders dan ons afvragen of dit wel klopt. Zijn de voorspellingen van 2014 uitgekomen of moeten we toch nog even wachten?

Zowel Google en Amazon als VMWare en Rackspace rapporteerden vorig jaar de groei van in het gebruik van hun clouddiensten, zo is te lezen in de Baaz en WINMAG Pro ICT en ondernemen special van 2014. Voor dit jaar voorspelde ze dan ook alleen maar meer gesprekken over hoe bedrijven dankzij de cloud zo productief en efficiënt mogelijk kunnen zijn. Dit jaar laat dr. Werner Vogels, cto en vicepresident van Amazon, zelfs weten dat cloud de nieuwe standaard is geworden. Een goed teken, maar in hoeverre is de cloud gegroeid in het afgelopen half jaar?

Groei in software

Volgens een rapport van ABN Amro uit april dit jaar brengt de cloud zelfs ingrijpende veranderingen teweeg binnen de it-branche. Zo wordt de groei van softwarebedrijven voornamelijk gedreven door cloud computing, gevolgd door de export van softwarediensten naar het buitenland. Echter, de cloud had vorig jaar een marktaandeel van twintig procent. Hoewel er verwacht wordt dat dit verder gaat stijgen, blijft dit afwachten.

De cijfers worden gedeeld

Uiteindelijk draait het natuurlijk om cijfertjes. En die zijn zeker gestegen, zelfs in het eerste kwartaal al. Amazon bracht na het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst haar cijfers omtrent haar webservices naar buiten. Op het gebied van Cloud Computing zijn deze met 99 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, iets wat onze voorspelling van vorig jaar ondersteund. Maar ook bij Microsoft is er een flinke groei te zien, daar verwachten ze een groei van 106 procent in dit jaar. Helaas brengt Google haar specifieke cijfers niet naar buiten, maar ook daar verwachten we een flinke groei te zien.

Praten over de cloud

Een andere goede manier om te zien of de cloud echt meer terrein wint, is de media. Je kunt hierbij het internet afstruinen naar allerlei berichten over de cloud, maar ons eigen platform geeft ook een aardige indruk. Ook hier zien we een groei in de cloud, of in ieder geval in de berichtgeving hierover. In 2014 schreven we op onze website bijna twintig berichten over de cloud, dit jaar zijn dit er al 21 en we zijn pas halverwege.

Wordt dit het jaar van de cloud?

Dit jaar is zeker het jaar waarin de cloud echt groot wordt, maar niet per se 'het jaar van de cloud'. We zijn immers nog niet zover dat iedereen over is naar de cloud, ook niet in de zakelijke markt. Nederland blijft zelfs achter in cloud-adoptie, zo blijkt uit onderzoek van IDG Connect in opdracht van Interxion. De beveiliging blijft een heikel punt voor veel ondernemers, waardoor lang niet iedereen (helemaal) over durft te stappen. Van de respondenten heeft slechts drie procent zijn infrastructuur volledig in de cloud ondergebracht, terwijl 37 procent op een hybride model vertrouwt. Dit betekent dat zestig procent van het Nederlandse bedrijfsleven nog een geheel traditionele it-infrastructuur draait, waarbij het gemiddelde in Europa op vijftig procent ligt.

Wij verwachten echter wel dat de stijgende trend doorzet en de cloud steeds grotere sprongen gaat maken. Ook Nederland heeft hier vertrouwen in: maar liefst 88 procent van de respondenten van het onderzoek van IDG Connect geeft aan dat zij verwachten in 2016 een hybride model te hanteren. De cloud wordt steeds meer gemeengoed, maar wij spreken pas van 'het jaar van de cloud' als iedereen gebruik maakt van de cloud, of in elk geval van een hybride model. En dat ligt dit jaar waarschijnlijk nog niet in het verschiet. 

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie