Is de Samsung Galaxy S10 5G het waard?

Geert van der Klugt
De Samsung Galaxy S10, S10+ en S10E zijn inmiddels verkrijgbaar. De Samsung Galaxy S10 5G niet. Het vierde model op rij verschijnt aanstaande vrijdag in Nederland en is qua specificaties een directe upgrade van zijn voorgangers. Kwaliteit kost geld. De verwachte vraagprijs van € 1170,- valt hoger uit dan de normale varianten en wát de Galaxy S10 5G precies voor meerwaarde levert is daarmee het onderzoeken waard.

Ten eerste: een summiere van 5G. 5G-verbindingen zijn nog niet verkrijgbaar. Daarmee levert een 5G-chipset geen direct voordeel. 5G-mogelijkheden zullen bovendien op het moment van beschikbaarheid relatief duur uitvallen en waarschijnlijk niet in standaarddata-pakketten beschikbaar zijn. De oorspronkelijke iPhone werd niet met een 3G-chipset geleverd, omdat zowel verbindingsmogelijkheden als productiekosten té hoog geacht werden voor succes. Apple maakte toentertijd de juiste keuze: mede door de beperking verkocht de iPhone gigantisch goed.

LEES OOK: Samsung Galaxy Fold kopen? Dit moet je weten

Daarbovenop hebben leveranciers als Samsung vooralsnog geen benul van hoe jij een 5G-verbinding zou gebruiken. Dat is belangrijk, aangezien dit betekent dat 5G-chips verre van geoptimaliseerd zijn voor toekomstige gebruikswensen. Wijdverspreide verbindingsmogelijkheden zullen overigens niet in 2019, maar 2020  beschikbaar worden. Een vroege uitgave als de Samsung Galaxy S10 5G kan daarmee gemakkelijk overtroffen worden met verloop van het jaar, zowel in prijs als specificaties.

Zie jij jezelf als early adopter en sta je graag aan het voorfront van technologische ontwikkeling? Niemand houd je tegen, maar de netwerkmogelijkheden van een 5G-telefoon zijn momenteel te beperkt om een aankoop op basis van functionaliteit aan te raden. Met verloop van tijd verlagen productiekosten en vergroot bereikbaarheid. Bespaar jezelf een barkie – wacht het even af.  

Samsung Galaxy S10 5G | Specificaties

  • Display: 6,7-inch AMOLED
  • Processor: 1,9GHz achtkern
  • Storage: 256 GB
  • Batterijcapaciteit: 4500 mAh
afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert