Is Intel Unite de toekomst van samenwerken op afstand?

Redactie WINMAG Pro

Met Intel Unite presenteerde Intel vorig jaar een eigen oplossing voor videoconferencing. Toch lijkt de oplossing meer te zijn dan enkel software om mee te videovergaderen en hint het echt naar ‘smart conferencing’.

Intel Unite

Toen Intel Intel Unite introduceerde, hadden we het eigenlijk al kunnen vermoeden. De oplossing is, zoals we eerder schreven, verrassend simpel van opzet. Daarnaast is de prijs ook aantrekkelijk, waarmee professionele software om een conference call mee op te zetten, ook voor het midden- en kleinbedrijf binnen handbereik is gekomen.

Meer dan conferencing

Grappig genoeg lijkt de software, juist omdat deze zo simpel van opzet is, meer te zijn dan conferencing software. Het is namelijk meer dan interessant om de software te gebruiken om (op afstand) mee samen te werken. Dat is ook wat Intel zelf zegt over de software, maar het bedrijf legt hier niet per se de nadruk op. Buzzwords als ‘smart conferencing’ en ‘smart meetings’ vliegen je op de officiële website om de oren. Best jammer, want een relatief goedkope oplossing als deze die makkelijk uit te rollen en te managen is en waarmee je net zo makkelijk een videoconference opzet als dat je werkt aan bijvoorbeeld een project, is te aantrekkelijk om links te laten liggen, toch?

Samenwerken met Intel Unite

Intel Unite werkt simpel: met een barebones pc, gebouwd voor Unite en een lightweight software-client, kun je eigenlijk al een conferencing-oplossing bouwen. De pc’s kunnen van Intel zelf zijn (de NUC-serie), maar ook partners van Intel als HP, Dell en Lenovo leveren voor Unite geoptimaliseerde (mini-)pc’s. De pc werkt vervolgens als host voor samenwerken en conferences, waarbij je een client moet downloaden voor devices die met elkaar moeten samenwerken. Op het moment zijn er nog geen clients voor iOS en Android beschikbaar, maar deze moeten wel spoedig volgen.

Conferencing meets collaboration

Het idee dat conferencing slechts een deel is van een groter plaatje aan softwareoplossingen, is natuurlijk niet nieuw. Naast videovergaderen is er software als Yammer, Skype for Business en Socialcast, of meer collaboration-gerichte software gericht op niches, zoals Slack. Gek eigenlijk, want hoe alle genoemde software gebruikt wordt, gaat verder dan hoe de fabrikant het over het algemeen in de markt zette. Zo kun je Socialcast gemakkelijk gebruiken met een groep vrienden om contact te houden, ondanks dat dit een zakelijke oplossing is, en is Skype naast een realtime communicatietool ook ontzettend geschikt om asynchroon te communiceren. Dit is juist waar Unite haar kracht toont. De software combineert en erkent de flexibiliteit van haar eigen software. Wat er mogelijk is met de software, wordt enkel beperkt in hoe er binnen een organisatie wordt gewerkt en samengewerkt. Het dwingt je niet om bijvoorbeeld een whiteboard te gebruiken als een monitor voor videocommunicatie genoeg is, maar het kan wel, aangezien de software annotatie ondersteunt. Het dwingt je ook niet een bepaald type infrastructuur aan te leggen of je bestaande infrastructuur rigoureus aan te passen. Het werkt immers met bestaande apparatuur. Implementatie is daarom makkelijk en goedkoop. Hiermee toont Intel niet alleen dat het een oplossing is voor elk type organisatie, groot en klein, maar ook dat de software te gebruiken is zoals een organisatie dat wenst. Probeer dat maar eens met dedicated hardware.

Oplossing van de toekomst

Intel lijkt met Unite de toekomst van communicatieen samenwerkingsoplossingen goed in te schatten. We weten niet precies hoe het verder gaat verlopen, maar het feit dat Intel een platform biedt waarbij afnemers tot op bepaalde hoogte zelf kiezen wat ze doen met dat platform en hoe ze het implementeren, zou weleens het verschil kunnen maken voor veel organisaties. Tot nog toe lijkt Intel Unite in ieder geval de beste oplossing voor zowel videoconferencing als samenwerken en andersoortige communicatie te zijn.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie