Is Wi-Fi 6E de toekomst van connected business?

Redactie WINMAG Pro
Ondanks de pandemie gaat de race naar Wi-Fi 6E in hoog tempo door, en met een goede reden.

Door Dobias van Ingen, EMEA SE Director en CTO, HPE Aruba

Naarmate organisaties het gebruik van bandbreedte, zoals bijvoorbeeld hoge resolutie video streams, gebruik van meer cloud applicaties en moeten inspelen op het sterk stijgende aantal verbonden apparaten, blijft de vraag naar Wi-Fi connectiviteit stijgen. Sterker nog, volgens de Wi-Fi Alliance zijn er op dit moment maar liefst 16,4 miljard client- en IoT-apparaten in gebruik.

De pandemie is ongetwijfeld een katalysator geweest voor snellere en flexibelere connectiviteit. Draadloze netwerken stonden echter al onder druk voor de gebeurtenissen van de afgelopen 14 maanden; WLAN staat al jaren onder toenemende druk door het groeiende aantal puur draadloze apparaten die steeds grotere hoeveelheden data vragen. De opkomst van latency-kritische toepassingen, zoals virtuele/augmented reality (VR/AR), doen daar nog een schepje bovenop. Organisaties die nu of in de toekomst de toepassingen met extreem korte latency en veel bandbreedte willen gebruiken kunnen hierdoor beperkt worden. Dit kan negatieve invloed hebben op gebruikerservaring, de productiviteit en het tempo van digitale innovatie.

Wi-Fi 6E wordt hiervoor in het algemeen beschouwd als de oplossing, met de belofte om Wi-Fi-technologie sneller en krachtiger te maken dan ooit tevoren. Vervolgens verwacht de Wi-Fi Alliance dat de technologie in 2025 alleen al in de VS een geschatte omzet van 183 miljard dollar zal genereren. Deze regio heeft zich al gecommitteerd aan het omarmen van volledige 6 GHz-mogelijkheden.

Maar welke vooruitgang heeft Europa geboekt in de richting van het oppakken van Wi-Fi 6E in het afgelopen jaar? En wat betekent dit voor bedrijven die overwegen in de nabije toekomst in technologie te investeren?

Uitbreiding van de Europese etherfrequenties

Terwijl de VS en Canada snel waren met het omarmen van het volledige extra spectrum van 1200 MHz dat binnen de 6 GHz-band wordt aangeboden, hebben anderen, waaronder Europa, een voorzichtiger aanpak gekozen. Europa heeft gekozen voor een bandbreedte van 5925-6425 MHz, wat betekent dat alleen de onderste 500 MHz is opengesteld. Hoewel dit een lager niveau van snelle adoptie vertegenwoordigt, biedt het nog steeds enorme mogelijkheden. Bovendien blijven de toezichthouders in Europa in gesprek met de Wi-Fi-industrie over het openstellen van de laatste 6425-7125 MHz-band in de toekomst om ervoor te zorgen dat aan de groeiende vraag naar capaciteit wordt voldaan. De politieke drang om van Europa een gigabit-maatschappij te maken in 2030 geeft ook extra impuls aan deze eis.

In de tussentijd betekent de goedkeuring van Europa dat fabrikanten al druk bezig zijn met de ontwikkeling van producten waarin Wi-Fi 6E is opgenomen. Aruba heeft bijvoorbeeld onlangs AP-630 series geïntroduceerd; de eerste van zijn indoor campus access points die de 6 GHz-band ondersteunt. Verdere adoptie en beschikbaarheid van apparaten wordt dit jaar verwacht door IDC, dat voorspelt dat meer dan 338 miljoen apparaten op de markt zullen komen. Bijna 20 procent van alle Wi-Fi 6-apparaatleveringen zal 6 GHz ondersteunen in 2022.

Wi-Fi 6 vs. Wi-Fi 6E

Het is de goed om in het achterhoofd te houden dat Wi-Fi 6E een uitbreiding is van Wi-Fi 6, wat betekent dat bedrijven niet direct in deze nieuwe netwerkontwikkeling hoeven te duiken. Er is een aantal overwegingen en, zoals bij de meeste dingen is er niet een 'one size fits all'-aanpak; de behoeften en eisen van het bedrijf zullen bepalen wat de beste route zal zijn.

Allereerst en bovenal is het van vitaal belang dat organisaties zich ervan vergewissen dat hun land 6 GHz heeft ingevoerd. Sommige landen, zoals Oman, Turkije en Jordanië, bevinden zich nog in het consultatieproces en bedrijven die in deze landen gevestigd zijn, doen er verstandig aan nog even te wachten met investeringen in 6 GHz totdat een beslissing is genomen. Ervan uitgaande dat een land een besluit heeft genomen, moeten organisaties zich afvragen waarvoor het nieuwe spectrum zal worden gebruikt, waar het nodig is en wat er al aanwezig is.

Bedrijven die het meest geschikt zijn voor 6E zijn zij die willen uitbreiden naar VR/AR-technologieën met high-definition video, alsook zij die een opfrissing van hun 802.11n-standaard plannen. Daarnaast zijn organisaties die hun bedrijf toekomstbestendig willen maken door investeringen in technologie te beschermen, ook goede kandidaten voor de toepassing van 6E. De nieuwe band kan de productvernieuwingscycli verlengen van 5 tot 6 jaar naar 8 tot 10 jaar, wat betekent dat upgrades tot 50 procent langer meegaan.

Het is ook belangrijk op te merken dat 6 GHz momenteel alleen binnenshuis bruikbaar is, zodat bedrijven die connectiviteit buitenshuis nodig hebben er in dit stadium nog geen voordeel van zullen hebben. Deze bedrijven, samen met organisaties op locaties die al hebben aangekondigd dat ze de nieuwe 6 GHz-band niet zullen invoeren, zoals die in China, zouden het voorlopig bij Wi-Fi 6 moeten houden.

Hoe zit het met 5G?

Je hoort nog regelmatig de vraag of Wi-Fi nog steeds nodig is in een 5G-wereld. Een antwoord op die vraag is dat 5G en Wi-Fi zeer verschillende, maar complementaire, technologieën zijn. Hetzelfde geldt voor 5G en Wi-Fi 6E; samen zorgen ze voor hogere snelheden, hogere capaciteit en lagere latency.

Bedrijven hoeven (en moeten) niet kiezen voor een 'het een of het ander'-aanpak. Wi-Fi is een cruciaal onderdeel van de cellulaire vergelijking, aangezien ongeveer 60 procent van alle mobiele netwerken in de wereld wordt gebruikt. Beide technologieën hebben voordelen. Hierdoor is samenwerking naar mijn mening hierbij van cruciaal belang.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie