IT-onderzoek toont aan dat bedrijven automatisering en AI als topprioriteiten zien

Redactie WINMAG Pro

9 op de 10 (90%) IT-beslissers is van plan om in de komende 12 maanden meer in te zetten op automatisering, waaronder AI. Dit blijkt uit het nieuwe onderzoek "AI and Automation: Laying the Foundation for the Autonomous Enterprise" van Digitate, een toonaangevende leverancier van op SaaS-gebaseerde bedrijfssoftware voor IT en bedrijfsvoering.

Meer dan een kwart van de respondenten (26%) is van plan om in de komende vijf jaar machinegestuurde taken te implementeren die beperkte menselijke inbreng vereisen of zelfs volledig over te stappen op autonome systemen. Tegelijkertijd geeft 30% van de respondenten aan dat hun bedrijf een gelijke verhouding van automatisering en menselijke verwerking zal hebben. Het blijft dus van cruciaal belang om mensen in het proces te houden.

"IT-leiders weten al lang dat AI-gedreven automatisering essentieel is om te overleven in een digitaal gedreven economie. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste bedrijven zich dit realiseren en dringend actie ondernemen om de investeringen op dit gebied te verhogen", zegt Avi Bhagtani, CMO van Digitate. "Het verschil is dat ondernemingen nu AI en automatisering omarmen om zakelijke KPI's te verbeteren en de productiviteit van medewerkers en de klanttevredenheid te verhogen, waardoor hun weg naar de autonome onderneming wordt versneld.”

Het rapport evalueert hoe IT-beslissers automatisering implementeren in hun organisaties. Het werd uitgevoerd in samenwerking met Sapio Research en ondervroeg 601 IT-besluitvormers die werkzaam zijn in organisaties met meer dan 1.000 werknemers in de VS.

Andere belangrijke bevindingen uit het onderzoek zijn onder andere de volgende:

  • IT-complexiteit is een van de grootste interne uitdagingen: 44% van de respondenten meldt dat de groeiende IT-complexiteit als de grootste interne uitdaging wordt gezien als gevolg van cloudmigratie en -adoptie. De meeste respondenten (92%) gaven aan dat ze al een multi-vendor cloudstrategie hebben of van plan zijn hiernaar over te stappen. Als gevolg hiervan is tweederde van de IT-managers van plan om in de komende 12 maanden extra IT-automatisering te implementeren (67%).
  • Automatiseren of in het stof achterblijven: De meeste organisaties richten hun automatiseringsinspanningen eerst op de IT-afdeling (90%), maar ook de financiële afdeling (89%) en de klantenservice (89%) zijn van plan om in de komende twaalf maanden processen te automatiseren. Ondernemingen melden ook dat ze experimenteren met verschillende soorten automatisering: 74% van de organisaties heeft geëxperimenteerd met generatieve AI, gevolgd door workflowautomatisering (68%) en AIOps (65%).
  • De impact van AI op het personeelsbestand: De snelheid waarmee automatisering geïmplementeerd wordt, roept vragen op over de toekomst van het personeel. Op de vraag naar de grootste zorgen voor het inzetten van automatisering in hun organisaties, gaf een op de vier (26%) IT-leiders aan dat het grootste bezwaar tegen automatisering de perceptie van baanonzekerheid en -verlies is. Paradoxaal genoeg verklaarde 60% van de IT-managers dat de implementatie van automatisering in hun organisatie leidde tot zowel een grotere tevredenheid onder werknemers als een hogere productiviteit.
  • Angst voor cyberaanvallen houdt leidinggevenden bezig: Meer dan de helft (54%) van de IT-besluitvormers ziet cybersecurity als het grootste externe risico voor hun organisatie in de komende 12 maanden, zelfs meer dan de recessie (36%). Slechts 38% heeft echter al automatisering ingezet om cybersecurityrisico's aan te pakken en 49% van de respondenten is van plan om binnen zes maanden een vorm van automatisering te implementeren.

Het volledige rapport is hier te downloaden:
Survey report: AI and Automation: Laying the Foundation for the Autonomous Enterprise 

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie