Je mobiel gebruiken ondanks appverbod op de fiets

Aimée van Vuuren
Een nieuwe wetswijziging heeft ervoor gezorgd dat je vanaf 1 juli niet meer je mobiel mag gebruiken op de fiets. Bellen, appen, muziek luisteren: het mag allemaal niet meer met het app-verbod. Het is nog wel legaal om je mobiel handsfree te gebruiken. Maar op welke manier lukt dat?

Appverbod

Vanaf 1 juli is het zogenoemde ‘appverbod’ ingegaan, hoewel het om meer gaat dan alleen het appen op de fiets. Ondanks dat het voor vele niet ideaal is, is er ook een klein beetje goed nieuws. Het appverbod geldt namelijk alleen voor fietsers in beweging. Voor het stoplicht kan je doorgaan met appen, Netflix kijken en Spotify luisteren. Zit je toch op je mobiel terwijl je aan het fietsen bent, dan riskeer je een boete van € 95,-.

Het verbod geldt niet alleen voor mobiele telefoons maar voor alle mobiel elektronische apparaten zoals tablets, iPods, laptops en navigatieapparaten. Als er ook maar een batterij in zit dan hoor je dit in je tas te houden gedurende de tijd op de fiets. De reden voor de brede wet is om te voorkomen dat de wet ingehaald wordt door nieuwe technologische apparaten.

LEES OOK: Trump wilt end-to-end encryptie verbieden

Smartphonehouder en spraakassistentie

Ondanks het appverbod kan je nog gebruikmaken van je telefoon. Mocht je vaak gebruikmaken van navigatieapps, dan is het handig om een smartphonehouder aan te schaffen die op je fiets vast te maken is. Een basishouder kost misschien een paar euro. Voor een houder met een sterkere hoes ben je wel iets meer kwijt, ongeveer € 20,- maar dit voorkomt wel een boete van € 95,- die je zal krijgen wanneer je je mobiel vast hebt.

Naast een smartphonehouder kan je ook spraakassistentie installeren zoals Google Assistent of Siri. Zij geven je de mogelijkheid om je mobiel met je stem te besturen waardoor je je telefoon niet hoeft aan te raken. Wanneer je gebruikmaakt van de spraakassistentie is het aan te raden oordopjes te dragen.

Ondanks dat veel mensen nu een alternatief zoeken om toch gebruik te maken van de mobiele telefoon, zorgen de alternatieven ook voor afleiding op de weg. Of het appverbod gaat zorgen voor meer verkeersveiligheid moet nog blijken.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée