Trump wilt end-to-end encryptie verbieden

Fenna Kiebert
Terwijl technologiebedrijven beloven om de privacy van gebruikers beter te beschermen, heeft de Amerikaanse overheid wellicht andere ideeën. Ambtenaren van Trump kwamen woensdag bijeen om te praten over het verbieden van end-to-end encryptie, een wetgeving die zou voorkomen dat technische bedrijven gegevens coderen die de rechtshandhaving niet kan verbreken.

De vergadering van de Nationale Veiligheidsraad over de versleutelingsproblematiek bestond uit de twee verschillende instanties, maar er werd geen uiteindelijke beslissing genomen tijdens de vergadering. 

Verzender en ontvanger

End-to-end-codering, dat wordt gebruikt in apps zoals WhatsApp en Telegram, geeft alleen de afzender en ontvanger toegang tot de verzonden informatie. Rechtshandhavings- en technologiebedrijven boden in de afgelopen jaren meerdere keren de voorkeur aan deze gegevenscodering op apparaten. Met name na 2015, na de schietpartij in San Bernardino in Californië, toen Apple weigerde de iPhone 5C die door de schutter werd gebruikt, te ontgrendelen. Uiteindelijk kreeg de politie toch toegang tot de telefoon dankzij een derde partij.

LEES OOK: Onderzoek G DATA: Geen roamingkosten in EU zorgt voor betere IT security tijdens vakantie

Vangen van criminelen en terroristen

De DOJ en de FBI stellen dat het vangen van criminelen en terroristen de hoogste prioriteit moet hebben, zelfs als het eventuele hackrisico's oplevert. De handels- en staatsafdelingen zijn het daar niet mee eens, wijzend op de economische, veiligheids- en diplomatieke gevolgen van het verplicht stellen van de end-to-end encryptie.

In december voerde Australië al een wet in die van technische bedrijven eist dat ze wetshandhaving toegang geven tot gecodeerde berichten, waarbij de nationale veiligheid en het terrorisme als reden worden genoemd. Google, Twitter, Facebook en andere technologiebedrijven waren het niet met de regel eens en verzetten zich tegen de wetgeving. Ze zeiden dat dit de huidige veiligheidsinspanningen zou ondermijnen en hackers een mogelijkheid voor misbruik zou geven. 

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna