Jonge kinderen in training voor toekomstige beroepen

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Veel beroepen zullen in de toekomst niet meer bestaan of totaal anders zijn. Kinderen denken er misschien nu nog niet aan, maar het is o zo belangrijk wat hen over 20 jaar te wachten staat. Een aantal bedrijven spelen hier op in door kinderen onder te dompelen in technologie.

De Raspberry Pi is één van de bekendste producten die kinderen leert programeren. De minicomputer laat je bijvoorbeeld apps maken of mediaspelers bouwen.

The Guardian sprak bedrijven die ieder op hun eigen manier bezig zijn de interesse van kinderen in technologie te wekken.

Ouderwets schoolsysteem

'We hebben de neiging om te denken dat de cassières hun beroep verliezen vanwege automatisering, maar het kan net zo goed een radioloog of een advocaat zijn', vertelt Simon Riley, oprichter van MakersClub dat technologieclubs voor kinderen van negen tot veertien organiseert.

Deelnemers van MakersClub leren coderen, robots bouwen en hoe ze 3D printers gebruiken. 'Kinderen moeten snel prototyping begrijpen, hoe te experimenteren en hoe te spelen', legt Riley uit.

De oprichter van MakersClub is niet te spreken over de traditionele schoolsystemen. Het zou niet passen in de huidige opkomende wereld. 'Er zijn geen banen waar je eerst een uur wiskunde doet, dan natuurkunde, dan kunst. Deze dingen moeten tegelijkertijd samenkomen.'

Te weinig vrouwen

Een ander probleem binnen de techindustrie is het kleine aantal werkzame vrouwen. Volgens Sophie Deen, eigenaar van Bright Little Labs, ligt dat vooral aan stereotypes en een gebrek aan goede voorbeelden.

'Er is een gebrek aan meisjes die zich interesseren in wetenschap, technologie, techniek en wiskunde omdat meisjes op jonge leeftijd expliciet en impliciet verteld wordt dat het niet voor hen is. Vanaf hun achtste denken kinderen dat sommige dingen voor jongens zijn en sommige dingen voor meisjes – van speelgoed tot toekomstig carrière', legt Deen uit.

Deen startte daarom een Kickstarter-campagne om geld in te zamelen voor de Detective Dot-boekenserie. Detective Dot vertelt het verhaal van een negenjarige coder die met zijn kennis globale mysteries en onrechtvaardigheid onderzoekt.