Jony Ive verlaat Apple

Fenna Kiebert
Jony Ive (Jonathan Ive), de man die de afgelopen twee decennia de creatieve geest achter bijna alle Apple-producten was, stopt bij het wereldberoemde bedrijf om zijn eigen ontwerpbureau, LoveFrom, te starten. 

Ive begon in 1992 met het werken bij Apple als werknemer op de ontwerpafdeling. Vijf jaar later wilde Ive het bedrijf weer verlaten, maar toen Steve Jobs terugkeerde, benoemde hij hem tot Senior Vice President voor Industrieel Ontwerp. In 2012 kreeg Ive de leiding over alle Human Interface-projecten van Apple. Hij nam de taak van Scott Forstall over om het uiterlijk van alle producten van Apple te ontwerpen. Zo zorgde Ive ook voor de release van iOS 7, het grootste visuele herontwerp van de software van de iPhone en iPad, tevens de basis van het ontwerp van iOS nu.

Nieuwe functie 

Ive werd in 2015 aangesteld als de 'chief design officer', een functie waarmee hij de dagelijkse managementtaken voor de hard- en softwareteams van Apple over zou dragen aan nieuwe managers. Ive zou verantwoordelijk blijven voor al het ontwerp van nieuwe en huidige ontwerpprojecten en ideeën. Maar twee jaar later, in 2017, nam Ive opnieuw de leiding over de ontwerpafdelingen. Dit was wel voor korte duur, aangezien Ive eind dit jaar daadwerkelijk vertrekt. 

LEES OOK: Apple maakt iOS 13, macOS en iPadOS openbaar

De ontwerpen van Ive zijn in de loop der tijd veranderd: het heldere plastic van de iMac en iBook zouden witte ontwerpen worden, terwijl uiteindelijk Ive's geliefde aluminium tot op de dag van vandaag nog steeds domineert in de line-up van Apple. Ive's carrière was er één met spectaculaire hoogtepunten, zoals de eerder genoemde iPhone, iPod en iMac, evenals met enkele verbijsterende dieptepunten, zoals de iPod Hi-Fi of de verschrikkelijke Magic Mouse 2 en de eerste generatie Apple Pencil. Ook Ive's obsessie met dunne producten hielp niet altijd, want dit had gevolgen voor de levensduur van de batterij op de iPhone en voor de kapotte toetsenborden van recente MacBook Pro's.

LoveFrom

Ondanks dat Ive Apple verlaat, gaat zijn invloed op het bedrijf hoe dan ook nog lang verder. Ive's nieuwe bedrijf LoveFrom beschouwt Apple als eerste klant en zal dan ook nauw blijven samenwerken met verschillende projecten.

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna