Kwart organisaties vindt identiteits- en toegangsbeheer de beste verdediging tegen veiligheidsrisico's

Redactie WINMAG Pro

Ruim een derde (37%) van de organisaties kreeg de afgelopen 12 maanden te maken met een datalek.

Ruim een derde (37%) van de organisaties kreeg de afgelopen 12 maanden te maken met een datalek. 28 procent van de respondenten bestempelt identiteits- en toegangsbeheer (IAM) als de beste verdediging tegen veiligheidsrisico's. Dat blijkt uit het 2023 Thales Data Threat Report (DTR) van Thales, het jaarlijkse rapport over actuele cyberbedreigingen en beveiligingstrends op basis van onderzoek onder circa 3.000 IT- en security-professionals in achttien landen.

 

Gestolen wachtwoorden vormen nog steeds een van de grootste risico’s voor cyberaanvallen. Dat ziet Danny de Vreeze, Vice President, Identity and Access Management bij Thales: "De gemiddelde consument heeft honderden wachtwoorden, en ondanks voortdurende waarschuwingen worden deze wachtwoorden consequent hergebruikt, zijn ze zwak en gemakkelijk te hacken. Gestolen wachtwoorden zijn een van de belangrijkste toegangspunten voor cyberaanvallen. Uit de resultaten van het DTR blijkt ook dat 37 procent van de respondenten meldt dat ze in de afgelopen 12 maanden te maken hebben gehad met een inbreuk.”

 

Identiteits- en toegangsbeheer cruciaal


Ruim de helft (55%) van de respondenten bij organisaties die de afgelopen 12 maanden te maken kregen met een datalek in de cloud wijst menselijke fouten als de hoofdoorzaak aan. Toch is er ook sprake van meer bewustwording. De Vreeze: “Het goede nieuws is dat we over de hele linie verbeteringen zien op het gebied van bewustwording van deze risico's - en oplossingen om ze te beperken. We zien een hernieuwde aandacht voor het opleiden van personeel, het implementeren van sterke authenticatie en het wijzigen van het beveiligingsbeleid rond toegangsbeheer. Allemaal bedoeld om menselijke fouten te verminderen en zwakke wachtwoordpraktijken te verbeteren. 28 procent van de respondenten van de DTR was zelfs van mening dat identiteits- en toegangsbeheer (IAM) de beste verdediging tegen veiligheidsrisico's is. Nu we op zoek zijn naar veiligere authenticatie, zijn dit de belangrijkste stappen om ervoor te zorgen dat zwakke wachtwoorden tot het verleden behoren."

Lees ook: Twee op de vijf IT-beslissers vinden vooroplopen op gebied van privacy overbodig

Lees ook: Gigantisch datalek bij Europees hotelbedrijf Gekko Group, nog altijd weinig cybersecurity

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie