Maak je gebouw flexibel en klaar voor de toekomst

Redactie WINMAG Pro
Het grootste deel van het huidige gebouwenbestand is tientallen jaren oud en zal er nog vele jaren staan. Maar deze gebouwen zijn in hun huidige toestand meestal nog niet flexibel genoeg om in te spelen op de nieuwe behoeften van de werkplek.

Door: Hans Smid, Director Digital Building bij Schneider Electric

Thuiswerk is een blijver, maar kantoor verdwijnt niet

Flexibiliteit was al langer een belangrijke tendens, maar met de Covid-19 crisis kwam er een stevige acceleratie. De pandemie zorgde ervoor dat vaste gebruiken onder de loep werden genomen en dit veranderde bijna elk aspect van ons leven, ook de manier waarop we werken. Uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van de werkende Nederlanders (52%) graag (deels) vanuit huis werkt: zij willen graag minder reizen en waarderen de flexibiliteit van het thuiswerken.

Thuis werken wordt volgens mij vast en zeker een blijver, maar toch zullen werknemers in de toekomst nog steeds naar een kantoor komen, want daar ontmoeten ze elkaar en hebben ze echt sociaal contact. Andere redenen voor een kantoorbezoek zijn om vaker buiten de deur te komen en het beter kunnen scheiden van werk en privé. De invulling van een kantoorruimte kan natuurlijk anders, zodat het kantoor teamwork en innovatie maximaal stimuleert.

Speel nu in op veranderende omstandigheden

Gebouwen moeten in elk geval kunnen inspelen op veranderende omstandigheden. Flexibiliteit betekent onder meer de mogelijkheid om de lay-out te veranderen en de schaal aan te passen aan variërende bezettings- en ventilatiebehoeften, zonder dat het Building Management Systeem of andere infrastructuren vervangen hoeven te worden.

Het betekent ook dat een gebouw zich kan aanpassen aan veranderende behoeften van huurders in de toekomst. Vooruitziende ontwikkelaars en eigenaars van gebouwen investeren daarom volop.

Creëer meerwaarde dankzij digitalisering

Digitalisering is een essentieel onderdeel van het slimmer en flexibeler maken van gebouwen. CO2-concentraties, temperatuur, vochtigheid, geluid en andere factoren kunnen allemaal in realtime worden gecontroleerd en geanalyseerd. Een eenvoudig voorbeeld: alle gebruikte ruimtes moeten een aangenaam klimaat hebben, terwijl je de ruimtes die niemand gebruikt ook niet wil verwarmen of verlichten.

Uiteindelijk kan je zo extra waarde creëren. Als je weet hoe je gebouw wordt gebruikt en gegevens hebt om dit te staven, kan je de ruimte optimaliseren, besparen op energiekosten of misschien zelfs overbodige ruimte gaan onderverhuren.

Maak je gebouw beter

Het verzamelen van data alleen is niet genoeg. Je moet al die punten ook met elkaar kunnen integreren in een inzichtelijk geheel. Dan ga je naar een net van geconnecteerde producten met daar een intelligente softwarelaag overheen. Pas dan kan je tot acties overgaan en je gebouw echt flexibeler én beter maken.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie