Mars-simulatie van het Oostenrijkse ruimtevaartforum vertrouwt op uiterst robuust WLAN-netwerk van LANCOM

Redactie WINMAG Pro

Communicatie net zo essentieel als zuurstof

Ter voorbereiding op toekomstige Marsmissies brengt het Oostenrijkse ruimteforum (OeWF) de rode planeet de komende weken terug naar de aarde. De 14e analoge Marsmissie AMADEE-24 begint vandaag in de provincie Ararat (Armenië). Van 12 maart tot 5 april zullen zes astronauten apparatuur, werkprocessen en experimenten testen onder zo realistisch mogelijke omstandigheden. Betrouwbare communicatie en gegevensoverdracht in het veld zijn van cruciaal belang. Het OeWF vertrouwt al meer dan tien jaar op de uiterst robuuste WLAN-technologie van de Duitse fabrikant van netwerkapparatuur LANCOM Systems.  

Volgens OeWF-directeur Dr. Gernot Grömer zou de eerste bemande Marsmissie in de komende 20 tot 30 jaar werkelijkheid kunnen worden. Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, simuleert het Oostenrijkse ruimtevaartforum regelmatig expedities in Mars-achtige omgevingen op aarde.   

De huidige testlocatie bevindt zich op een hoog plateau nabij de stad Armash in Armenië. Daar oefenen zes analoge astronauten momenteel noodsituaties, geïsoleerd van de buitenwereld. Ze mogen de habitat alleen verlaten in speciaal ontwikkelde ruimtepakken die vol zitten met sensoren en meer dan 50 parameters controleren, zoals hartslag, lichaamstemperatuur, CO2- en zuurstofniveau. WLAN-antennes op de rug van de pakken sturen deze vitale gegevens door. Communicatie in het veld, naar het grondstation, en de overdracht van onderzoeksgegevens, evenals de besturing van verschillende robotvoertuigen met hoge bandbreedtevereisten, verlopen ook via WLAN. Dit is mogelijk gemaakt door krachtige routers en outdoor access points, die - gemonteerd op fotostatieven - een uiterst betrouwbaar draadloos netwerk opzetten via radiorelaisverbindingen.  

Missieleider Dr. Gernot Grömer benadrukt: "Feilloze communicatie is voor onze analoge astronauten net zo belangrijk als zuurstof voor hun ademhaling. De technologie moet daarom ongelooflijk robuust zijn en bestand zijn tegen zandstormen, hitte of vrieskou. LANCOM’s netwerkapparaten bieden precies deze betrouwbaarheid en vormen al meer dan tien jaar de kern van onze communicatie-infrastructuur."  

Ralf Koenzen, oprichter en CEO van LANCOM Systems, verklaart: "We zijn er trots op deel uit te maken van dit spannende toekomstige project en om de OeWF voor de zesde keer te ondersteunen met LANCOM-netwerktechnologie. Ik wens het hele team, inclusief de astronauten en meer dan 250 onderzoekers uit meer dan 25 landen, een succesvolle missie toe."  

LANCOM Systems ondersteunt het OeWF-onderzoeksteam al sinds 2012 met uiterst krachtige radio- en netwerktechnologie. LANCOM-hardware is ingezet tijdens de analoge Marsmissies in Marokko in 2013, op de Kaunertal-gletsjer in Tirol in 2015, in Oman in 2018 en in de Negev-woestijn in Israël in 2021.  

Meer informatie is beschikbaar op de AMADEE-24 website van het Oostenrijkse wetenschapsfonds: https://oewf.org/en/amadee-24/ 

Beeldmateriaal kan worden gedownload via de volgende link en kan gratis worden gebruikt op voorwaarde dat de beeldrechten worden erkend: https://oewf.org/en/press/photos/ 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie