Meer dan 250.000 cyberaanvallen vermomd als anime: Kaspersky waarschuwt Gen Z
Cybercriminelen gebruiken in toenemende mate populaire anime als lokaas voor cyberaanvallen. Volgens een nieuw rapport van Kaspersky, dat de periode van Q2 2024 tot Q1 2025 bestrijkt, zijn er meer dan 250.000 kwaadaardige aanvallen geregistreerd waarbij malware werd verspreid onder de naam van geliefde anime en streamingplatforms die populair zijn onder Gen Z.
Om jongeren beter bewust te maken van deze cyberrisico’s lanceert Kaspersky het interactieve spel “Case 404”, waarmee Gen Z op speelse wijze leert hoe ze hun digitale leven kunnen beveiligen.
Voor veel Gen Z'ers is streamen meer dan vermaak — het is een levensstijl, nauw verbonden met identiteit, fandom en communities. Precies die emotionele betrokkenheid maakt hen kwetsbaar: hoe groter de passie, hoe makkelijker ze te misleiden zijn.
Anime vormt daarbij een opvallende risicocategorie. Uit het rapport blijkt dat 65% van Gen Z regelmatig anime kijkt, waarmee ze de meest anime-georiënteerde generatie ooit zijn. Kaspersky onderzocht vijf populaire titels onder deze doelgroep:
Naruto, One Piece, Demon Slayer, Attack on Titan en Jujutsu Kaisen. Daarbij werden 251.931 pogingen tot malwareverspreiding gevonden onder de naam van deze titels, vaak met termen als “exclusieve aflevering”, “gelekte scène” of “premium toegang”.

Pogingen tot aanvallen op gebruikers via schadelijke of ongewenste bestanden vermomd als favoriete anime van Gen Z in de gerapporteerde periode
Onder de anime-titels stond Naruto bovenaan, ondanks dat de serie meer dan twintig jaar geleden voor het eerst werd uitgezonden. Gedurende de gerapporteerde periode werd deze titel in 114.216 aanvalspogingen als lokaas gebruikt. Demon Slayer volgde met 44.200 aanvalspogingen. De snelle opkomst van deze serie in de afgelopen jaren, versterkt door virale momenten en een groeiende wereldwijde fanbase, maakte het een logisch doelwit voor cybercriminelen die mee willen liften op de hype. Attack on Titan, al jaren een favoriet, stond op de derde plaats met 39.433 pogingen om schadelijke inhoud te verspreiden.
Naast anime analyseerde Kaspersky ook vijf iconische films en series die blijven resoneren met Gen Z: Shrek, Stranger Things, Twilight, Inside Out 2 en Deadpool & Wolverine. Alleen al deze titels waren goed voor 43.302 aanvalspogingen, met een duidelijke piek in de aandacht van cybercriminelen aan het begin van 2025. Dit hing vooral samen met de stijging van aanvallen gelinkt aan Shrek, goed voor meer dan 36.000 pogingen in totaal, met een scherpe piek in maart 2025 — het dubbele van het maandgemiddelde van 2024.

Pogingen tot aanvallen op gebruikers via schadelijke of ongewenste bestanden vermomd als favoriete films en series van Gen Z gedurende de gerapporteerde periode
Platformen zoals Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, Apple TV+ en HBO Max hebben de manier waarop films, series en anime worden gekeken getransformeerd tot een meeslepende on-demand ervaring, die aansluit op Gen Z’s voorkeur voor gepersonaliseerde content en wereldwijde storytelling. Maar dat heeft ook een vruchtbare bodem gecreëerd voor cybercriminelen. Kaspersky detecteerde 96.288 pogingen om schadelijke of ongewenste bestanden te verspreiden onder de namen van deze grote streamingplatformen. In tegenstelling tot seizoensgebonden trends bieden deze diensten een continue stroom aan content — van langverwachte premières tot verborgen parels die maanden of zelfs jaren na hun release worden ontdekt.
Bij het analyseren van welke streamingdiensten het vaakst door cybercriminelen werden misbruikt, sprong Netflix er met kop en schouders bovenuit: het was betrokken bij 85.679 aanvalspogingen en werd geassocieerd met meer dan 2,8 miljoen phishingpagina’s die het merk imiteerden. Cybercriminelen maken gebruik van het constante verkeer, het wereldwijde bereik en het feit dat gebruikers vaak inloggen met een abonnement. Ze bootsen inlogpagina’s na, delen “gratis proefperiode”-links of sturen valse e-mails over wachtwoordherstel — met volledige kennis van hoe centraal Netflix staat in het digitale ritme van Gen Z.
Nu het dagelijks leven van Gen Z onlosmakelijk verbonden is met streamingdiensten, fandom-communities en sociale platforms, passen cyberdreigingen zich aan aan hun interesses. Om deze uitdaging aan te gaan, lanceert Kaspersky het interactieve online spel “Case 404”, speciaal ontworpen voor Gen Z. Case 404 nodigt spelers uit om als cyberdetective realistische cybercrimezaken op te lossen. Via dit digitale avontuur wijst Kaspersky niet alleen op risico’s, maar stelt het jongeren in staat hun mentaliteit én vaardigheden te ontwikkelen om zich staande te houden in een steeds kwetsbaardere online wereld. Als beloning ontvangen deelnemers een korting op Kaspersky Premium, waarmee ze de vertrouwde tools krijgen om veilig te navigeren in de digitale wereld.
“Naarmate de entertainmentwereld zich blijft ontwikkelen, doen ook de tactieken van cybercriminelen dat — ze benutten populaire content, van nepdownloads tot frauduleuze merchandising. Van geliefde anime zoals Naruto en Demon Slayer tot blockbusters als Inside Out 2: oplichters vinden steeds nieuwe manieren om Gen Z’s affiniteit met digitale cultuur en streaming uit te buiten. Door deze opkomst van cyberdreigingen is het belangrijker dan ooit dat jonge gebruikers alert blijven en leren hoe ze zich online kunnen beschermen.” zegt Vasily Kolesnikov, beveiligingsexpert bij Kaspersky.
Om je favoriete series veilig te kunnen blijven kijken, adviseert Kaspersky:
- Speel de interactieve online game Case 404, speciaal ontwikkeld voor Gen Z om te leren veilig te blijven in een steeds kwetsbaardere online wereld.
- Gebruik altijd een legitiem, betaald abonnement bij streamingdiensten en installeer alleen apps via officiële stores of websites.
- Controleer altijd de echtheid van websites voordat je persoonlijke gegevens invoert. Gebruik alleen vertrouwde pagina’s, controleer URL’s en let op spellingsverschillen.
- Wees voorzichtig met de bestandsextensies die je downloadt: videobestanden horen geen .exe of .msi te zijn — dat zijn meestal schadelijke programma’s.
- Gebruik een betrouwbare beveiligingsoplossing, zoals Kaspersky Premium, om verdachte bijlagen te detecteren die je data kunnen compromitteren.
- Zorg voor veilig browsen en berichtenverkeer met Kaspersky VPN, waarmee je IP-adres wordt beschermd en datalekken worden voorkomen.