Meer dan 3 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercrime in 2017

Redactie WINMAG Pro
Ondanks dat Nederlanders denken dat het wel goed zit met hun digitale veiligheid, toont de realiteit andere cijfers. Zo zijn er ongeveer 3,4 miljoen Nederlanders vorig jaar slachtoffer geworden van cybercrime.

Dit blijkt uit het 2017 Norton Cyber Security Insights Report van Symantec. In het afgelopen jaar hadden 98,2 miljoen Europeanen te maken met cybercrime en bedroegen de kosten in Europa 23,3 miljard. De gemiddelde kosten van de gevolgen van cybercrime liep in Nederland op tot 140 euro per slachtoffer.

Nederlanders zijn onterecht zelfverzekerd

Het rapport van Symantec laat een profiel zien van slachtoffers die wijst op een onterechte zelfverzekerdheid gecombineerd met een druk digitaal leven. Een op de drie slachtoffers van cybercrime in Nederland had een aangesloten gameconsole (30 procent), vergeleken met 22 procent van de niet-slachtoffers. De kans was ook twee keer zo groot dat zij een wearable of smartwatch gebruikten. Ook deden zij vaker online aankopen wanneer zij niet thuis waren, bijvoorbeeld via een smartphone of tablet.

De zelfverzekerdheid over de eigen digitale veiligheid blijkt vaak onterecht. Zo is een verschillend wachtwoord voor elk account een goede manier om een account (en andere accounts van dezelfde persoon) te beschermen. Veel van de slachtoffers gebruikten vaker hetzelfde online wachtwoord voor al hun accounts en deelden twee keer zo vaak minimaal één wachtwoord met anderen (44 procent tegenover 22 procent).


Bron: Symantec

Ook het maken van backups en het doorvoeren van updates blijkt voor sommige consumenten een probleem. Meer dan de helft van de Nederlandse consumenten geeft toe dat ze nooit een back-up maken van ten minste één van hun apparaten en meer dan één op de twintig geeft toe dat ze nooit software-updates doorvoeren. Dit leidt natuurlijk tot de nodige problemen en vergroot het risico om slachtoffer te worden van cybercrime aanzienlijk.

Vooral ransomware maakt slachtoffers

Slachtoffers van ransomware in Nederland meldden dat ze gemiddeld 755 euro en 61 uur verloren hebben aan de gevolgen. Eén op de zeven slachtoffers (14 procent) betaalde het losgeld, maar kreeg geen sleutel om zijn of haar bestanden te ontsleutelen.

Kosten cybercrime

Het afkopen en oplossen van sommige hacks blijkt niet goedkoop te zijn. Nederlanders verloren gemiddeld 140 euro in het oplossen van het probleem wanneer zij slachtoffer zijn geworden van een cybercrime-aanval, maar sommige aanvallen kosten aanzienlijk meer:

  • Klikken op een frauduleuze e-mail of verspreiden van persoonlijke informatie: 1762 euro
  • Ransomware-aanval: 756 euro
  • Misbruik van locatiegegevens: 442 euro
  • Oplichting bij online aankopen: 419 euro
  • Creditcard- of pinpasfraude: 180 euro

Meer over (het gebrek aan) de kennis over digitale veiligheid onder Nederlanders ten opzichte van de rest van de wereld lees je in het rapport van Symantec.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie