Meest onderschatte gadget: memorecorder

Redactie WINMAG Pro
Hoe handig is het om een vergadering terug te kunnen luisteren? Of om een geniale ingeving snel te kunnen opslaan, zonder pen en papier bijeen te sprokkelen die je nadien gegarandeerd weer kwijtraakt? Met een memorecorder krijgt alles waar je ooit bij stilstaat waarde.

Door al je ingevingen en ideeën geordend te bewaren in de vorm van een memo, kun je onwaarschijnlijke stappen zetten, zowel in je persoonlijke leven als in je carrière.

Plotse ingeving

Stel: je hebt een enorm drukke werkdag waarin absoluut geen tijd is voor reflectie. De ene na de andere opdracht wordt genadeloos op je afgevuurd. Een goed idee vervliegt in deze haast en stress. Zonde. Door van tevoren over dit soort situaties na te denken, kun je bouwen op plotse ingevingen, in plaats van vast te blijven zitten met dezelfde ideeën.

Narcistisch spelletje

Een van de grootste bezwaren tegen de memorecorder is dat niemand tijd heeft om de spraakberichten terug te luisteren. Wie dat wel doet, speelt een narcistisch spelletje. Nog meer dan ooit gaat de moderne mens zich plaatsen in het middelpunt van het universum. Alles wat hij zegt en denkt is belangrijk, ofwel opnamewaardig.

Anonieme openbaarheid memorecorder

Toch is deze kritiek onterecht. Natuurlijk kan je een memorecorder gebruiken om jezelf te verheerlijken, maar hetzelfde geldt voor tekst en video. Het gaat er niet zozeer om welk medium je gebruikt, maar hoe je het medium inzet, en of je je sterke punten naar voren kunt laten komen met dit medium. Zolang je hier oog voor hebt, is een memorecorder louter een verlengstuk van je intellectuele zelf. Je ontwikkelt je als mens door te contempleren, door ideeën (ten eerste) in de anonieme openbaarheid uit te spreken en, misschien wel het belangrijkste: door op deze ideeën te reflecteren.

Telefoon uit het raam

Reflectie is een eigenschap die in de huidige aandachtseconomie bijna geen plek meer heeft. Alles moet nu en snel. Instagram laat de tastbare successen zien van leeftijdsgenoten. Zij drinken bruisende champagne in evenzo bruisende jacuzzi’s. Zij tekenen dikke contracten bij bedrijven als Google of promoveren aan vooraanstaande universiteiten. Zij maken dikwijls reizen naar New York, Tokyo en Abu Dhabi en proosten aldaar met een correspondent, minister of emir. Ten slotte rijden zij in een auto die ten minste een godsvermogen heeft gekost, en niet alleen de jaloezie opwekt bij je eigen armetierige ego, maar ook bij een scrollende generatie die de auto stomverbaasd gadeslaat.

De échte elite

In deze mentale toestand heb je slechts weinig aandacht voor belangrijke zaken. Je wil ook wat zij hebben. Je vergelijkt jezelf met een imaginaire elite, die in Baudrillards woorden een ‘schijnwerkelijkheid’ voorstaat. De echte elite heeft wel betere dingen te doen, zou je toch zeggen.

Doorbraak

Kortom: het is nu tijd voor reflectie. Geen gescroll meer in tijdlijnen, en geen Netflix-bingewatchen meer. De reactieve houding die bijna de hele Nederlandse samenleving heeft overgenomen, omdat ons amusement zo goed en toegankelijk is geworden, moet worden doorbroken. Maar hoe?

Bovendrijvende idealen

Hoe reflecteer je als niemand je daarin stimuleert? Hoe reflecteer je in een wereld waarin miljardenbedrijven elke dag hun best doen om jouw aandacht te kapen? De eerste stap is makkelijk: reflecteer op de huidige gang van zaken, op de waan van de dag. Want alleen zo ontstijg je triviale beslommeringen, en komen je idealen bovendrijven. Dus weet je zeker dat je 16 uur per week naar een lcdscherm wilt staren? Of wil je in die tijd bijvoorbeeld liever met vrienden afspreken, sporten en een boek lezen. De rationele keuze is aan jou. Maar alleen als je reflecteert.

Comfortabel maar reactief

Nadat je een keer grondig hebt gereflecteerd is het tijd voor stap 2: zorg ervoor dat je alles in je eigen voordeel organiseert, zodat je niet toegeeft aan (zeer begrijpelijke) impulsen. Zet je wekker niet op je smartphone, haal de televisie uit de woonkamer en verwijder de Facebook app. Door deze maatregelen te treffen zorg je ervoor dat je zelfs na een lange werkdag, niet toegeeft aan het comfortabele: een reactieve houding.

Vervlogen ideeën

Wees daarentegen proactief. Een derde stap is het actief zoeken naar technologie die je ondersteunt bij deze proactieve houding. Een ideale technologische investering op dit gebied is de memorecorder. Contemplatie en reflectie is bij uitstek mogelijk met dit apparaat. Sta je onder de douche, en krijg je plots een geniaal idee: spreek het uit. Maak je een wandeling door de duinen, en weet je eindelijk de oplossing voor dat ene probleem: spreek het uit. Op deze manier zoek je actief naar diepgang. Ook kan je gemakkelijk op een idee terugkomen, zonder dat je het risico loopt dat je idee zal vervliegen met de tijd.

Rudimentair inzicht

Een groot voordeel van het terugluisteren, is dat je inzicht krijgt in de emotie die je bij ideeen voelt. Ben je opgewonden en praat je snel, of praat je juist loom en ongeinspireerd? Het zijn aanwijzingen die je later vaak vergeet, maar die je achteraf inzicht kunnen geven in het rudimentaire idee en in je eigen manier van denken.

Marathonverliezer

Zo helpt de memorecorder niet enkel bij de ontwikkeling en uitkristallisatie van gedachten, maar zorgt het ook voor een dieper begrip van je eigen karakter en gedachteprocessen. Het is juist dit type reflectie dat ambitieuze mensen vaak missen. Op korte termijn hebben ze hun zaken op orde, en kunnen ze presteren. Maar toch eindigen ze niet als eerste in de spreekwoordelijke marathon.

Moderne humanisten

Gedachtes opnemen, bewaren en terugluisteren zijn ideale manieren om jezelf klaar te stomen voor de laatste stap: langetermijndenken. Je moet als ondernemer verliefd worden op je eigen langetermijnvisie, zonder er dogmatisch aan vast te klampen. Koerswijzigingen kunnen natuurlijk gemaakt worden. Niet op basis van dagelijkse successen of tegenslagen, maar op basis van grondige reflectie en dieper inzicht. Als de memorecorder met deze overtuiging wordt ingezet, zullen er steeds meer mensen met het huidige commercieel algoritmische (media)systeem breken. Moderne marionetten worden moderne humanisten.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie