Mobiele apparaten vaker besmet via pc's en laptops

Redactie WINMAG Pro

Mobiele apparaten worden steeds vaker bedreigd door pc's en laptops, blijkt uit een rapport van Motive Security Labs in opdracht van Alcatel-Lucent over de eerste helft van 2015. Tachtig procent van de malware-besmettingen in mobiele netwerken komen van computers die draaien op Windows, schat het bedrijf.

Mobiele netwerken werden in 2013 en 2014 evenveel besmet door Android-terminals als door Windows-apparatuur. Daardoor is het opvallend dat desktops en laptops die op Windows draaien nu een grotere bedreiging lijken te zijn.

Favoriete doelwit

Volgens Alcatel-Lucent zijn pc's en laptops het favoriete doelwit van professionele cybercriminelen. Zij zouden massaal geïnvesteerd hebben in het malware-ecosysteem van Windows. Mobiele netwerken worden steeds meer gebruikt als primaire toegangswegen naar het internet, waardoor deze mobiele apparaten gemakkelijker geïnfecteerd worden.

Maar ook zijn smartphones een ideaal platform voor bedrijfs- en privé-spionage, informatiediefstal, DoS-aanvallen op bedrijven en overheidsinstanties, en reclame- en bankfraude, stelt Patrick Tan, algemeen directeur van Network Intelligence bij Alcatel-Lucent. 'Een smartphone kan heel eenvoudig worden gebruikt voor het maken van foto's, films, audio-opnames en netwerkscans en de resultaten kunnen voor analyse onmiddellijk worden doorgestuurd naar een veilige site. Daarom geeft Alcatel-Lucent de voorkeur aan beveiligingsoplossingen die gebaseerd zijn op het netwerk en die in staat zijn malware te detecteren voordat deze schade kan aanrichten.'

7 grootste gevaren

Voor het rapport zijn de 25 belangrijkste bedreigingen voor mobiele toestellen onderzocht. Op basis daarvan heeft Motive Security Labs geconcludeerd dat de grootste gevaren momenteel schuilen in:

  • Spyphone-applicaties die oproepen, sms'jes, locaties, e-mails en surfgedrag traceren;
  • Scareware-applicaties die proberen om losgeld te krijgen door de gebruiker te doen geloven dat zijn telefoongegevens gecodeerd zijn;
  • Identiteitsdiefstalapplicaties die persoonlijke gegevens van de gebruiker op de terminal stelen;
  • Trojaanse paarden in de bankwereld die bankgegevens en nummers van creditcards proberen te ontfutselen;
  • Trojaanse paarden bij sms'en die geld genereren door berichten te sturen naar nummers met bijkomende kosten;
  • Kwaadwillige adware die persoonlijke informatie gebruikt om zonder toestemming vervelende, doelgerichte advertenties te sturen;
  • Een proxy-applicatie waarmee hackers anoniem kunnen surfen op het web via een besmet telefoontoestel, op kosten van de eigenaar.
Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie