MU-MIMO: fatsoenlijke bandbreedte voor de consument

afbeelding van Redactie WINMAG Pro
Waar vroeger het gebruik van meerdere wifi-apparaten binnen een huishouden onvermijdelijk tot conflicten leidde omdat het kijkplezier van de ene ten koste ging van het muziek streamen of snel downloaden van bestanden door anderen, daar brengt MU-MIMO-technologie radicaal verandering in. Voortaan heeft iedereen genoeg bandbreedte tot zijn beschikking.

Juni vorig jaar lanceerde Linksys zijn nieuwste router, de EA8500. Op zich geen wereldschokkend nieuws, ware het niet dat deze router gebruik maakt van MU-MIMO-technologie (waarbij MU-MIMO staat voor Multi-user MIMO), een technologie die het leven van de dataconsument sterk gaat veraangenamen.

Tot nog toe hadden routers een flinke handicap: het apparaat kan eigenlijk maar met één cliënt of gebruiker tegelijk een ‘fatsoenlijk data-gesprek’ voeren. Dat betekent dat wie via een router als eerste van een groep gebruikers aanspraak maakt op een datastroom, deze ook een goed deel van de bandbreedte claimt. Wie tegelijkertijd een andere film wil bekijken of muziek wil streamen, heeft het nakijken. Dit komt doordat een conventionele router sequentieel alle producten afwerkt die om data vragen. Dus pas wanneer de Netflix-film is afgelopen, zal de traditionele router de andere gebruiker gaan faciliteren.

Van sequentiële naar parallelle communicatie

En dat is de kern waar de MIMO-revolutie over gaat. Met MU-MIMO kan de router met meerdere cliënten tegelijk praten, waardoor de bandbreedte optimaal gebruikt wordt. Het maakt dan in principe niet meer uit hoeveel mensen er op een netwerk streamen, de router is niet meer de bottleneck van een fatsoenlijke datastroom. Dankzij MU-MIMO lijkt het wel alsof elke gebruiker op een eigen dedicated router is aangesloten. MU-MIMO is weliswaar gebaseerd op de authentieke MIMO-technologie, het voegt ook daadwerkelijk iets toe: het is een waardevolle aanvulling op de ACstandaard. Beamvorming is het sleutelwoord. Beamvorming was altijd een integraal onderdeel van de AC-standaard, MU-MIMO lanceert multibeamvorming. Niet alleen kan de router meerdere cliënten tegelijk bedienen, hij kan ook beams naar specifieke cliënten sturen die hij op dat moment bedient.

MU-MIMO verandert het karakter van de AC-standaard van sequentieel (eerst de ene gebruiker, daarna de volgende, et cetera) in parallel (allemaal tegelijk). Niet onbelangrijk wanneer je bedenkt dat alleen al een gemiddeld huishouden over zestien apparaten beschikt die verbonden zijn met de router. Het mooiste moet echter nog komen: de MU-MIMO-techniek is schaalbaar. Ondersteunt de EA8500 drie gebruikers tegelijkertijd, Linksys wil dit voor het eind van het kalenderjaar geschaald hebben naar acht gebruikers. En het einde is natuurlijk nog niet in zicht, een volgende, veel snellere, versie van de AC-standaard is al in de maak: de AX-standaard. En ook op deze standaard zal MU-MIMO verder bouwen naar fatsoenlijke bandbreedte voor elke gebruiker.

MU-MIMO

Bijzonder van MU-MIMO is dat deze niet specifiek ontwikkeld is met het oog op de zakelijke markt, maar echt voor de consument lijkt te zijn uitgevonden. Gewoonlijk zijn technologische ontwikkelingen geënt op de zakelijke markt en plukt de consument daar pas later de vruchten van. Hier is het omgekeerd. MU-MIMO lijkt gemaakt te zijn voor onze eigen consumentenpretjes als het streamen van digitale content.

Waarom is dat? Het antwoord moet gezocht worden in het feit dat de zakelijke markt door een geheel andere dynamiek gestuurd wordt. Linksys maakt weliswaar MIMO-toepassingen voor in de zakelijke markt zoals access points en smart switches, de end user benefit is in die markt betrekkelijk gering. De zakelijke markt kent bovendien vaak een eigen infrastructuur, en het is voor partijen als Linksys nog even zoeken hoe MU-MIMO daar goed in past. Ongetwijfeld gaat dat nog komen, vooralsnog is het vooral de consument die van deze innovatie profiteert.

Lees ook onze review over de Linksys AC1900 EA7500 MU-MIMO-router.

MU-MIMO