Multicloud by design: 3 stappen voor succes bij middelgrote bedrijven

Redactie WINMAG Pro

Door Danny Jansen, Sales Director bij Dell Technologies

In de afgelopen tien jaar is het cloudaanbod enorm veranderd. Dit heeft invloed op de manier van werken van middelgrote bedrijven. Dankzij cloud computing hebben deze bedrijven toegang tot technologie en infrastructuur zonder de hoge opstartkosten die hier traditioneel mee gemoeid zijn. In de beginjaren van cloud computing was kostenbesparing de hoofdreden om de cloud te gebruiken. Tegenwoordig hebben bedrijven echter stijgende cloudkosten – omdat de hoeveelheid data toeneemt, nemen de kosten voor cloudbeheer juist toe. Mede daardoor heeft 81% van de IT-teams van C-Suites te horen gekregen dat ze clouduitgaven moeten verlagen of zelfs helemaal stopzetten.

Cloud service providers (CSP’s) hebben allemaal hun eigen focus. Sommigen zijn gespecialiseerd in een bepaald type cloudimplementatie, anderen in het aanbieden van hosting of in een specifieke applicatie. Om het volledige potentieel van multicloud te benutten zonder beperkt te worden door silo’s van tools en diensten, doen middelgrote bedrijven er goed aan een multicloud by design-benadering te hanteren. Door cloudervaringen naar specifieke IT-omgevingen te brengen, kunnen ze IT-activiteiten stroomlijnen. Een voorbeeld van een multicloud by design-oplossing is wanneer een organisatie diensten heeft van drie
verschillende CSP’s: één voor het hosten van SAP, één voor het hosten van containers en één voor disaster recovery-diensten. 

Deze multicloudstrategie biedt een efficiëntere IT-infrastructuur, meer flexibiliteit, een betere time-to-market en betere prestaties. Dit zijn stuk voor stuk grote voordelen voor een groeiend, middelgroot bedrijf. Er zijn eindeloze mogelijkheden, dus elk bedrijf moet de juiste combinatie zien te vinden die passend is, zodat ze hun lange- en kortetermijndoelen kunnen bereiken. Maar waar moet je beginnen? Hierbij enkele tips voor het beoordelen, ontwerpen en implementeren van uw multicloud-infrastructuur.

Fase 1: Doelen bepalen en applicaties beoordelen
De ontdekkingsfase is de belangrijkste stap. Uw bedrijfsdoelen moeten hier centraal staan. Voordat u een beslissing neemt, moet u duidelijke doelen en redenen hebben voor de overstap naar multicloud. Het verlagen van IT-kosten is een belangrijke reden, maar het kan ook zijn dat u compliance wilt verbeteren en uw concurrentiepositie in de markt wilt versterken. Communiceer in deze fase met de belangrijkste stakeholders zodat alle neuzen dezelfde kant opstaan. 

Als de doelen gedefinieerd zijn, is het tijd om het huidige applicatielandschap onder de loep te nemen: wat kan weg en wat moet blijven? Kijk hierbij naar de applicaties met uw nieuwe multicloud-doelen in gedachten. De 6 R’en kunnen helpen:

  • Rehosting: Veel cloudprojecten focussen op cloud-native mogelijkheden. Wanneer er echter veel legacy gemigreerd moet worden en de organisatie de migratie snel wil schalen, worden de meeste applicaties opnieuw gehost. De meeste rehosting kan worden geautomatiseerd met behulp van tools.
  • Replatforming: Hierbij wordt een aantal cloudoptimalisaties doorgevoerd om voordeel te behalen, maar de kernarchitectuur van de applicatie wordt niet gewijzigd. Neem bijvoorbeeld de migratie naar een database-as-a-service platform om minder tijd te besteden aan het beheren van database instances.
  • Refactoring: Dit wordt meestal gedaan om functies, schaal of prestaties toe te voegen die anders moeilijk te realiseren zouden zijn in de bestaande applicatieomgeving. Deze optie is meestal het duurst, maar het kan juist ook de voordeligste zijn, bijvoorbeeld in een situatie waarin u een goede product market fit hebt.
  • Repurchasing: Dit komt het meest voor bij de overstap naar een SaaS-platform, bijvoorbeeld Salesforce.com of van een HR-systeem naar Workday.
  • Retire: U komt er wellicht achter dat een applicatie niet langer nodig is of overbodig is voor andere applicaties. Schroom er niet voor te beslissen om deze applicaties buiten gebruik te stellen.
  • Retain: Sommige applicaties moeten worden behouden, omdat legacy besturingssystemen en applicaties niet worden ondersteund in de cloud of omdat de zakelijke rechtvaardiging voor migratie onvoldoende is.

Fase 2: Vereisten en architectuurontwerp
De volgende stap is het definiëren van technische vereisten waaraan de cloud provider moet voldoen. Omdat dit sterk afhankelijk is van het type cloudimplementatie, is het belangrijk om de technische vereisten naast de bedrijfsdoelen te leggen.

Bij een Infrastructure-as-a-Service-implementatie kunnen ‘automatisering’ en ‘API-toegang’ vereisten zijn, wat past bij het bedrijfsdoel om uw concurrentiepositie in de markt te versterken. Als u verbeterde compliance wilt bereiken, dan is ‘Handhaving van beveiligingsbeleid’ een vereiste. Als dit is gedefinieerd, is het tijd voor de fase van architectuurontwerp. Met een multicloud by design-architectuur kunnen IT-teams individuele workloads draaien op de clouddienst die het beste de applicatie-efficiëntie verhoogt en de
kosten verlaagt. 

Fase 3: Mensen aan boord krijgen en op weg helpen
Nu de vereisten bepaald en de architectuur ontworpen is, moet uw bedrijf worden voorbereid op verandering. Om optimaal te profiteren van een multicloudomgeving, moeten IT- organisaties een service georiënteerd framework gebruiken. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

  • Van IT-gericht naar klantgericht
  • Van een organisatie vol silo’s naar multifunctionele teams met verschillende
  • achtergronden en vaardigheden
  • Van reactieve activiteiten naar proactieve activiteiten 

Dit lijkt wellicht een grote verandering, maar het biedt ook een kans om een agile IT- organisatie te creëren. Medewerkers kunnen nieuwe vaardigheden leren en nieuwe rollen krijgen, zoals cloudarchitect of cloudontwikkelaar. Nieuwe manieren van werken vereisen
ook nieuwe processen en beleidsregels, zoals beleid voor blauwdrukken en automatisering, chargeback beleid, capaciteitsbeheer en beveiligingsbeleid. 

Als dit allemaal geregeld is, kunt u uw roadmap maken en uw weg naar de multicloud uitvoeren. Na verloop van tijd kunt u gedetailleerde projectplannen opstellen, maar het idee is om de business een overzicht te geven van deze reis.

Langetermijnvoordelen
De multicloudreis ziet er in elk bedrijf anders uit. Dit hangt af van de doelen, stakeholders en de IT-omgeving. Voor sommige fases heeft u wellicht wat meer tijd nodig en het kan tijd kosten om problemen op te lossen. De voordelen van een multicloud by design-benadering zijn echter duidelijk. De problemen die zich eventueel voordoen zijn de winst op de lange termijn meer dan waard, mede omdat uw bedrijf de komende jaren voorop zal lopen.

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie