Nieuw gamingplatform Stadia Google creëert nieuwe wegen

Jordi Smit
Google heeft tijdens de Game Developer Conference zijn streamingsdienst Stadia gelanceerd, waarmee gebruikers games kunnen spelen. Stadia Google werkt op alle apparaten die op Chrome draaien; zowel op de computer, televisie als mobiele apparaten.

Stadia Google zat eraan te komen

Voor de trouwe nieuwsvolgers komt de aankondiging bepaald niet als een verrassing. Een paar maanden geleden voerde Google nog publieke tests uit met de game Assassin's Creed Odyssey. Het voordeel van Stadia Google is dat mensen geen heel krachtige computer of console nodig hebben om te gamen, omdat de datacenters van Google zelf alle zware applicaties draaien. Downloads en updates zijn daardoor niet nodig.

Streaming Stadia Google

Als Stadia Google beschikbaar komt, naar verwachting na de zomer, wordt het mogelijk om games te streamen in 4k-resolutie met 60fps en hdr, zo meldt Google tijdens de conferentie. Later zou er ondersteuning moeten komen voor 8k en framerates van 120fps en hoger. Google werkte bij eerdere tests met streams van maximaal full-hd en 60fps.

YouTube onderdeel

Interessant is dat YouTube een belangrijk onderdeel wordt van Stadia. De insteek is dat gebruikers op het videoplatform kijken naar youtubers die spellen spelen, zelf vervolgens het spel kunnen opstarten en meespelen. Daarnaast is het de bedoeling dat gamers direct zelfgemaakte screenshots en filmpjes kunnen uploaden naar YouTube.

LEES OOK: Eeuwig leven met de Nokia 3310

Na de zomer gelanceerd

Stadia wordt dus naar verwachting na de zomer gelanceerd. In de zomer wordt bekendgemaakt hoeveel Stadia gaat kosten en welke spellen er allemaal op te spelen zijn.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi