Verbeterde Artificial Intelligence zorgt voor privacy schending

Nieuwe vorm van privacy schending: Deep Fake-technologie

Redactie WINMAG Pro
Zowel tekst als beeld kan op grote schaal worden gemanipuleerd door middel van ‘Deep Fake-technologie’. Deze technologie met behulp van Artificial Intelligence maakt het mogelijk om een filmpje te maken van één persoon en de woorden van een ander te gebruiken.

Deep Fake-technologie

Dat dit soort ‘Deep Fake-technologie’ bestaat was al langer bekend. Maar nu heeft Samsung’s Articificial Intelligence lab in Rusland gepubliceerd hoe deze animaties daadwerkelijk gemaakt worden. Er is tegenwoordig maar één foto nodig om een bewegende animatie te creëren waarin letterlijk de woorden in je mond gelegd kunnen worden. Dit wordt gedaan door met Artificial Intelligence de grote lijnen van het gezicht als uitgangspunt te gebruiken en hier het neppe beeld erom heen te bewerken.

LEES OOK: De opmars van Artificial Intelligence.

Privacy schending

Door de opkomst van dit soort technologie voor gezichtsherkenning wordt de kans op meer nep nieuws steeds groter. Daarnaast kan elke foto of video gebruikt worden voor het maken van neppe video’s. Het gebruiken van andersmans beelden waar het niet voor bedoelt is, is een vorm van privacy schending. De privacy schending wordt door deze vorm van technologie alleen nog maar groter. 

De resultaten zijn niet perfect, maar een kijker die niet goed op let zal niet snel doorhebben dat het gaat om een geanimeerde video.

Bekijk hieronder de video om te zien hoe deze beelden met Artificial Intelligence worden gemaakt.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie