Nike Adapt BB: de zelfknopende sportschoen

Jordi Smit
Nike Adapt BB is de nieuwe zelfknopende sportschoen van het gelijknamige bedrijf. De schoen heeft een functie waarmee het zich automatisch aanpast aan de vorm van je voet. In tegenstelling tot eerdere versies is dit aanspannen nu ook mogelijk via een smartphone-app.

Nike Adapt BB voor basketballers

De Nike Adapt BB is niet direct gemaakt voor de consument, maar richt zich allereerst op basketbalspelers. Waarom? Gedurende een wedstrijd kan de voet van de atleet een halve maat uitzetten. Met de Nike Adapt BB kan de atleet de pasvorm van de schoen op een snelle wijze aanpassen. Wanneer de atleet dit losser doet, verbetert hij de bloedstroming; bij strakker verbert hij zijn prestaties. Hij doet dit door de Nike Adapt BB aan te schieten. Vervolgens trekt een ingebouwd motortje de schoen strak.

In toekomst mogelijk andere opties

De firmware-updates geven Nike de mogelijkheid in de toekomst nog andere opties aan de schoen toe te voegen. Hierbij kan worden gedacht aan de mogelijkheid voor een speciale modus om de schoen verder op te warmen. Nike wil de gebruikte FitAdapt-technologie ook introduceren in schoenen voor andere sporten en activiteiten. De Nike Adapt BB komt in de loop van februari op de markt.

LEES OOK: ABN AMRO introduceert contactloos betalen via wearables

Prijs Nike Adapt BB

Het idee van een zelfknopende schoen komt uit eind jaren '80. De schoen was voor het eerst te zien in de film Back to the Futre II. Nike maakte het idee pas werkelijkheid in 2016 toen het de Nike HyperAdapt op de markt bracht. Nike Adapt BB is met een prijskaartje van 350 dollar ongeveer de helft goedkoper dan zijn voorganger, zo meldt BBC News.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi