Wie voedt dit nieuw type mens op?

Must-see: docu over AI op VPRO

Redactie WINMAG Pro

Zelfrijdende auto’s die hun eigen passagiers doden of slimme speakers die het huishouden overnemen. Zo klinkt AI ineens eng. Zondag 21 oktober is er om 21.05 uur op NPO 2 een documentaire van Tegenlicht over de vraag hoe we als mens de controle houden.

Hoe houden we controle over deze alsmaar slimmer en groter wordende intelligentie rivalen?

Daar gaat het zondag 21 oktober over in de documentaire van de VPRO.

AI leert als een klein kind

AI staat in de kinderschoenen. Recente doorbraken maken dat software niet langer wordt geschreven, maar door middel van testen wordt opgevoed. Geïnspireerd door het menselijke brein leren kunstmatige neurale netwerken complexe taken te beheersen die erg lijken op hoe kinderen leren: door vallen en opstaan. 

AI snel en eng

De snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie roept angst op.

Het probleem met het beheersen van AI ontstaat wanneer een slimme machine een opdracht krijgt. Niet omdat de machine niet goed werkt, maar omdat wij erg slecht kunnen omschrijven wat we precies willen.

Foto van androïde robot

Hoe zorgen we ervoor dat deze machines gaan leren begrijpen wie wij zijn, wat onze menselijke normen en waarden zijn en daarmee gaan bijdragen aan een samenleving zoals wij die voor ogen hebben?

Maar hoe zou de wereld met AI er uit moeten zien?

Meer intelligentie leidt tot meer succes

In een samenleving waarin intelligentie tot succes leidt, leidt méér intelligentie tot méér succes. En kunstmatige intelligentie is een machtig middel.

Terwijl de industrie eindelijk geld kan slaan uit hun verzamelingen big data, proberen wetenschappers, maatschappelijke organisaties en de Europese Unie haastig met ethische richtlijnen op de proppen te komen.

Het doel is om controle te houden op de ingrijpende veranderingen die onze samenleving te wachten staat. Is AI de ultieme test voor de mensheid.

Tegenstanders AI uit onverwachte hoek

Op het gebied van AI en robotica maken we laatste jaren behoorlijk veel vooruitgang. Deze technologieën hebben niet alleen maar voorstanders, er is ook veel kritiek. Zo laat Elon Musk geregeld van zich horen omtrent de gevaren rondom AI.

Meerdere keren sprak hij zich uit over het belang van regulatie van AI-technologie.

De aanleiding is de robot van Boston Dynamics die een perfecte achterwaartse salto maakt. Indrukwekkend om te zien, maar volgens Musk ook een teken van gevaar.

Overigens liet het bedrijf al eerder indrukwekkende promotiefilmpjes zien. Of moeten we schrijven' al eerder liet het bedrijf angstaanjagende promotiefilmpjes zien'?

 

Openingsfoto:  Andy Kelly

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie