Heb je last van een wanbetaler? 3 tips om hier mee om te gaan!
Ben jij (zelfstandig) ondernemer? Dan ben je vast weleens een wanbetaler tegengekomen. Een wanbetaler is iemand die het geleverde product of de geleverde dienst niet wil betalen. Misschien heeft desbetreffend persoon geen geld meer of heeft hij of zij schulden. Allemaal mogelijke redenen waarom een factuur niet voldaan wordt. Dit is natuurlijk geen fijne situatie, al helemaal niet voor jou als ondernemer. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen als je te maken hebt met een wanbetaler. Denk bijvoorbeeld aan het treffen van een regeling of als jullie er echt niet uitkomen: een incassobureau inschakelen. Hoe ga je het best om met iemand die de factuur niet betaalt? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet!
1. Stuur een herinnering
Niet elke wanbetaler doet dit bewust. Veel mensen hebben een druk leven en dat zorgt ervoor dat sommige dingen erbij inschieten. De kans is dus aanwezig dat degene die de factuur niet betaalt, dit niet bewust doet. Is de betalingstermijn van de factuur verlopen en heb je nog geen betaling ontvangen? Stuur dan eerst een (beleefde) herinnering. Herinner de klant eraan dat de factuur nog betaald moet worden en laat diegene ook weten voor welke datum de betaling alsnog binnen dient te zijn. Grote kans dat diegene alsnog betaalt en je op deze manier het probleem oplost.
2. Het sturen van een aanmaning
Is de nieuwe betalingstermijn verstreken en heb je nog geen betaling ontvangen? Dan is de kans aanwezig dat deze persoon bewust niet betaalt. De volgende stap? Het sturen van een tweede betaalherinnering in de vorm van een aanmaning. Ook in deze brief blijf je beleefd en professioneel. In deze officiële brief stel je een betaaltermijn en verzoek je de klant om binnen deze betaaltermijn te betalen. Ook staat in deze brief dat als de klant niet betaalt, je verdere stappen zult ondernemen. Na het sturen van een aanmaning, gaat een groot deel van de wanbetalers overstag.
3. Het inzetten van een incassobureau
Heeft de wanbetaler nog niet betaald? Dan is de volgende stap het inhuren van een incassobureau. Er zijn verschillende soorten incassobureaus. Ons advies? Kies voor een bedrijf dat werkt met ‘no cure no pay incasso’. Wat houdt dit in? Dit betekent dat dit incassobureau de kosten verhaald op de debiteur. Dit is dus voor jou als ondernemer risicoloos. Dit geldt overigens niet in alle situaties, informeer daarom goed van tevoren of dit van toepassing is voor jou.
Een wanbetaler voorkomen?
Bovenstaande drie tips zullen je hopelijk hebben geholpen bij het oplossen van jouw situatie. Het is natuurlijk ook wel fijn om te weten hoe je in de toekomst een wanbetaler kunt voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om van tevoren onderzoek te doen naar je klant. Verzamel informatie en als iets niet goed voelt, of je ziet iets verdachts, dan kun je deze klant misschien beter overslaan. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat je voldoende contactgegevens hebt van de klant. Zo kun je in het geval een situatie zich voordoet in ieder geval contact opnemen met deze persoon. Hiermee kun je natuurlijk niet alle wanbetalingen voorkomen, maar al voorkom je een of twee nare situaties, dan is dit het natuurlijk al waard.