Onderzoek: Directie is traag met het optimaal benutten van data

Redactie WINMAG Pro

Uit onderzoek van IFS en Boomi1, uitgevoerd door IDC, blijkt dat bedrijven nog altijd veel gebruik maken van verouderde technologieplatforms. Daarnaast is er ook een gebrek aan begrip op directieniveau over het belang om verschillende systemen met elkaar samen te laten werken en bedrijfsdata optimaal te benutten.

Het onderzoek toont verder aan dat de meeste bedrijven vinden dat ze de verstoringen van bedrijfsprocessen van de afgelopen jaren goed hebben doorstaan. Toch beschouwden ze de volgende punten als hun grootste uitdagingen:

  • De balans van werkkapitaal en voorraden (56%);
  • Instabiliteit van de vraag vanuit de markt (53%);
  • Onvoorspelbare supply chains (48%).

Bij het aanpakken van deze uitdagingen ondervonden de respondenten een aantal belemmeringen: 

  • Verouderde applicaties (60%);
  • Gebrek aan integratie (48%);
  • Inflexibele/monolithische applicaties (43%).

Respondenten wezen ook op de mogelijke kosten die gepaard gaan met het gebrek aan effectiviteit door deze belemmeringen.

Verouderde technologie

Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat verouderde technologieplatforms aanzienlijke oorzaken en gevolgen hebben. Zo ondervindt 18 procent van de respondenten negatieve effecten van afdelingssilo's, wat resulteert in een voortdurend gebrek aan datavisualisatie (24%). Deze bevindingen benadrukken de beperkte capaciteit van bedrijven om op lange termijn te plannen, wat een aanzienlijke bedreiging vormt voor de bedrijfsflexibiliteit en het vermogen om te reageren op toekomstige verstoringen.

Ruim 41 procent van de bedrijven geeft aan geen samengestelde strategie te hebben. Zij lopen het risico op stagnatie en een oplopende 'technische schuld' (technical debt). Hoewel een aanzienlijke meerderheid van de respondenten (70%) de waarde van samenstelbare architectuur (composability) begrijpt, zijn vooral de C-level respondenten met operationele verantwoordelijkheden hier goed van op de hoogte.

Directieleden blijven echter achter in hun begrip van composability, waarbij slechts 19 procent de waarde ervan erkent. Er is dringend behoefte aan meer bewustwording op directieniveau en aan duidelijke zakelijke argumenten die de voordelen van composability op korte, middellange en lange termijn benadrukken.

Het onderzoek identificeert de volgende gebieden die het meeste baat hebben bij composability:

  • Supply chain (51%);
  • Inkoop (47%);
  • Klantenservice en supportafdeling (40%);
  • Klantervaring (36%);
  • Schaalbaarheid naar nieuwe kansen voor bedrijfsmogelijkheden (51%).

Om relevant te blijven in de markt, veerkracht te ontwikkelen en de efficiëntie in alle bedrijfsaspecten te verhogen, is het cruciaal om composability te omarmen. Een solide data-infrastructuur en een geavanceerde cloudstrategie zijn noodzakelijk om snel waarde te genereren en innovatieve technologieën te implementeren. Het nalaten van deze overgang naar de cloud of het ontwikkelen van een coherente composabilitystrategie kan bedrijven ervan weerhouden optimaal te profiteren van AI en machine learning, en de voordelen die ze momenteel al ervaren, uit te breiden.

Deze voordelen zijn onder meer:

  • Lagere kosten (15%);
  • Snellere time to market (14%);
  • Verbeterde bedrijfsplanning (14%);
  • Grotere wendbaarheid en risicobeperking (14%).

Het is nu de verantwoordelijkheid van bedrijven om waarde te creëren in alle lagen van de organisatie. Dit vereist het overwinnen van aanzienlijke uitdagingen, waaronder het gebrek aan begrip van de waarde van composability op directieniveau (54,5%) en onvoldoende volwassenheid van de cloud (50%). Het is dan ook niet verrassend dat de CIO’s en CTO’s de voornaamste voorstanders zijn voor composability.

Alex Rumble, SVP Product Marketing en Corporate Communications bij IFS, zegt : "In de meeste sectoren heeft de overstap naar de cloud lang op zich laten wachten. Voor veel bedrijven waren beveiliging en de impact van de verandering op de organisatie belangrijke overwegingen. Composability is anders. Dat komt omdat het uiteindelijk niet draait om technologie, maar om het samenbrengen van data die het gebruik van AI versnellen en bedrijfswaarde sneller realiseren. Dit biedt voordelen op het gebied van snelheid van innovatie en time-to-market, efficiëntie in de gehele organisatie en verhoogde productiviteit van mensen en bedrijfsmiddelen."

Rumble gaat verder: "Composability biedt de mogelijkheid tot flexibiliteit en langetermijnplanning, of het nu gaat om investeringen in field assets, investeringsplanning, of het nastreven van nieuwe inkomstenbronnen. Het goede nieuws is dat functionele en operationele leiders de voordelen van composability al erkennen. Nu is het zaak om te zorgen voor een breder begrip op directieniveau en een verschuiving in mentaliteit met betrekking tot composability en AI."

*1 Voor het onderzoek werden meer dan 1.000 C-level respondenten ondervraagd uit de productie-, energie- en nutssector, lucht- en ruimtevaart & defensie, bouw & techniek, telecom en dienstensector. Het onderzoek werd uitgevoerd in december 2023, in 12 landen in Europa, Noord-Amerika, EMEA en Azië-Pacific.

 

Ook interessant:

Lees hier: ISE 2024: Jabra lanceert Jabra+ for Admins

Lees hier: Een vergaderarrangement boeken: zo doe je dat!

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie