Onderzoek Snowflake over cybersecurity, fraudedetectie en schadebeheer

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Nieuw onderzoek in opdracht van datacloudbedrijf Snowflake laat zien dat financiële ondernemingen wereldwijd steeds meer haast maken met de overstap naar de cloud om de cybersecurity (50,5%), fraudedetectie (38,6%) en schadebeheer (33,8%) te verbeteren. IT-teams willen meer investeren in de cloud door recente cyberaanvallen, financiële criminaliteit en een toename van media-aandacht en regelgeving. In de cloud kan data beter beschermd worden en een hoog niveau van security en governance worden gehandhaafd.  

Onderzoek

Het onderzoek benadrukt het belang voor financiële organisaties om bedreigingen aan te pakken en de toenemende financiële criminaliteit te beperken door de toenemende digitalisering van bank- en betalingssystemen. Investeringen in geavanceerde data-analyse in de cloud leiden tot meer oplossingen om fraude en onregelmatigheden in realtime op te sporen, klantervaring te verbeteren en sneller te reageren op criminelen die kennis hebben van bankprocessen, controles en kwetsbaarheden.

"Uiteindelijk zijn organisaties op zoek naar een snelle manier om betere klant- en financiële resultaten te bereiken, met tegelijk het hoogste niveau van databeveiliging en -governance", aldus Rinesh Patel, Global Head of Financial Services bij Snowflake. "Nu de vraag naar data hoger is dan ooit, stijgen de kosten voor bedrijven die vasthouden aan gedateerde technologieën. Bedrijven zullen de waarde van cloudtechnologie moeten benutten om de toenemende financiële criminaliteit aan te pakken, het inzicht in data te verbeteren en de databehoeften van klanten te ondersteunen. Of het nu gaat om kwantitatieve onderzoekers die meer data willen analyseren om strategieën te backtesten, banken die streven naar een nieuw pakket duurzame financiële oplossingen of verzekeraars die risico's nauwkeuriger willen prijzen - ze moeten allemaal hun workloads in de cloud van flexibiliteit, schaal en prestaties voorzien om bedrijfsresultaten te leveren."

Snowflake vroeg 311 C-level bestuurders en senior technologiemanagers van toonaangevende financiële bedrijven in de bankenwereld, vermogensbeheer en verzekeringen naar hun competenties op het gebied van clouddata; van uitdagingen in de sector en de complexiteit van beslissingen tot bedrijfsstrategie en zakelijke impact. Hoewel bijna de helft van de respondenten (48,7%) denkt dat zij hun toekomstige datacloudstrategie over twee tot vijf jaar kunnen realiseren, hebben veel financiële bedrijven al business cases gemaakt of plannen dit binnen de komende 12 maanden te maken, wat de urgentie hiervan laat zien.

onderzoek

Uit het rapport blijkt ook dat 37% van de financiële ondernemingen kiest voor een multi-cloudstrategie in vergelijking met hybride (34%), single (14%) of private cloud-strategieën (14%). Hun beslissing is gebaseerd op drie belangrijke voordelen: toegang tot de beste individuele aanbieders van oplossingen (67%), flexibiliteit om te onderhandelen over de kosten (44%) en toegang tot modulaire flexibiliteit (36%) in een dataplatform. Een multi-cloudstrategie wordt gezien als onderdeel van een breder streven naar meer betrouwbaarheid van de infrastructuur, kostenefficiëntie, interoperabiliteit en naleving van de regelgeving.

Andere conclusies uit het rapport zijn:

  • Veel financiële bedrijven kiezen voor moderne datacloudplatforms vanwege verbeterde data science-mogelijkheden (34%), omdat organisaties kiezen voor betere dataresultaten, automatisering en een concurrentievoordeel. Dit ondersteunt het streven van organisaties naar nieuwe productontwikkelingen en toepassingen.
  • Ook de mogelijkheid om data te delen of samen te werken met gebruikers (34%) en het gebruik van cloud-gebaseerde datamarkten (12%) worden genoemd als voordelen die organisaties in staat stellen te profiteren van een cloudomgeving die gebruikers query-ready datatoegang biedt. Gebruikers kunnen interne data aanvullen met externe data om de analyse en het inzicht te verrijken.
  • Organisaties besteden tot 40% van hun tijd alleen al aan databeheer. Dit heeft tot gevolg dat veel financiële ondernemingen hun inspanningen niet richten op bedrijfsinnovatie en besluitvorming, waardoor tegelijk de kosten en tijd voor databeheer in de cloud toenemen.
  • Hoewel de meeste organisaties (66,9%) aangeven dat hun IT-teams primair verantwoordelijk zijn voor cloudinvesteringen, geeft het onderzoek aan dat andere partijen meer invloed krijgen in het besluitvormingsproces, waaronder de line of business (15,4%) en het gecentraliseerde datakantoor (16,1%).

Methodologie

Snowflake heeft van december 2022 -januari 2023 een onderzoek laten uitvoeren door Focal House. In totaal deden 311 deelnemers aan het onderzoek mee uit de bank-, verzekerings- en vermogensbeheersector in EMEA, de VS en APAC. Meer dan 35% van de respondenten bekleedde C-level posities, terwijl de overige respondenten senior technologie-, data- en productfuncties vervulden. Het onderzoek werd uitgevoerd aan de hand van een online vragenlijst, bestaande uit meerkeuzevragen. De data uit de enquête werden geanalyseerd door data- en marketinganalisten van Snowflake en gepresenteerd in een rapport.