Onzichtbare selfie camera, wanneer mogelijk?

Fenna Kiebert
Smartphonefabrikanten willen zo snel mogelijk met een hele nieuwe ontwikkeling komen: de 'verborgen' selfie camera, verstopt in het scherm. De merken Oppo en Xiaomi zijn hier de eerste mee en tonen de eerste beelden al, dus wie weet heb jij je telefoon met onzichtbare selfie camera eerder in je handen dan je denkt.

Onzichtbare selfie camera's

In de race om gebruikers steeds een nieuw en beter product te bieden, hebben smartphonefabrikanten hard gewerkt om hun selfie camera's zo onopvallend mogelijk te maken door verschillende oplossingen zoals inkepingen, gaatjes en zelfs mechanische pop-upcamera's. Dit zijn goede opties, hoewel het niet de allerbeste manieren zijn. Sommige gebruikers vinden het niet mooi en onhandig. Om deze reden willen de smartphonefabrikanten zo snel mogelijk met een hele nieuwe ontwikkeling komen, waar Oppo en Xiaomi nu dus blijkbaar de eerste mee zijn.

LEES OOK: Eerste telefoons met camera achter scherm

Eerder plaatste Oppo al een video op internet van de telefoon met een selfie camera onder het scherm. Oppo kondigt daarbij aan eindelijk het dilemma van de smartphone-selfiecamera gekraakt te hebben en heeft een wereldprimeur onthuld op zijn cameratechnologie. Concurrent Xiaomi plaatste daarom kort daarna ook een video van zijn eigen camera in een werkende telefoon, om Oppo te ‘overtreffen’. 

Techniek

De techniek van Xiaomi lijkt een stuk geavanceerder dan die van Oppo, omdat het een werkende telefoon is, in tegenstelling tot gewone basistechnologie. Dit laat ons in ieder geval zien dat de ‘verborgen’ selfie camera onder het scherm, binnenkort een zeer competitief aspect van telefoons zou kunnen zijn. Oppo toont een smartphone met een volledig scherm zonder inkepingen of gaten. In de video verschijnt een cirkeltje aan de bovenkant van het display van de telefoon die aangeeft waar de onzichtbare camera is geplaatst.

De Chinese fabrikant heeft eerder gekozen voor pop-up selfie camera's: Oppo Find X, Oppo F11 Pro en nieuwe Oppo Reno 5G, maar het spreekt voor zich dat een telefoon zonder bewegende delen de voorkeur heeft boven een camera die na een langere tijd kan kapot gaan, omdat zo’n pop-up camera toch wel redelijk kwetsbaar is. Oppo moet nog onthullen wanneer we de telefoons met verborgen selfie camera daadwerkelijk in handen krijgen.

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna