Gerenommeerd opleidingsinstituut strijkt neer in Nederland

Opleidingsinstituut Ironhack opent deuren in Amsterdam

Marc Boersma
Het van oorsprong Spaanse tech-opleidingsinstituut Ironhack opent de deuren van zijn nieuwe campus in Nederland. Ironhack leidt cursisten op tot webdevelopers en UX- en UI-designers.

Er is een nijpend tekort aan deze techspecialisten op de Nederlandse arbeidsmarkt. Voor elke cursist staan er gemiddeld 26 vacatures open, blijkt uit onderzoek van Amsterdam Economic Board. Ironhack stoomt cursisten in 9 weken klaar tot professionals die kunnen instromen op de arbeidsmarkt.

Ironhack heeft voor Amsterdam gekozen omdat de Nederlandse hoofdstad zich de afgelopen jaren heeft ontpopt als digitale hoofdstad van Europa. Er zitten meer dan 600 grote techbedrijven in de Amsterdamregio. Hiervan hebben er 170 ook nog eens hun Europese hoofdkwartier in onze hoofdstad. En ook multi-nationals zoals Adyen, Phillips en Unilever, zijn in toenemende mate afhankelijk van technologie en hebben steeds grotere behoefte aan service designers, UX-designers en webdevelopers.

Bootcamp voor nieuwe techbanen

Er staan momenteel een groot aantal vacatures open die niet kunnen worden ingevuld. Opleidingen van universiteiten sluiten niet aan op de praktijk en bereiden techtalenten onvoldoende voor op ‘nieuwe’ techbanen als UX designer en webdeveloper. Ironhack adresseert dit nijpende tekort. Middels intensieve bootcamps kunnen cursisten zich in 9 weken tijd omscholen. De eerste bootcamps, die worden gegeven in het Engels, starten in oktober.

Ironhack wordt in Nederland geleidt door Manouk Meilof. ‘Onze kracht ligt met name in het slaan van een brug tussen onze bootcamp en het bedrijfsleven. De nieuwste technologie die gangbaar is in het bedrijfsleven is bij ons altijd leidend. Nu is dat Javascipt en ondersteunende frameworks, maar dat kan over enkele maanden anders zijn.’

Spaanse roots

Op de campussen in onder andere Berlijn, Madrid, Parijs en Barcelona hebben al meer dan 2.000 cursisten de Ironhack Bootcamp met succes afgerond. Ironhack is opgericht op het hoogtepunt van de Spaanse economische crisis in 2012. De werkloosheid onder jongeren was enorm. Belangrijke oorzaak was dat de opleidingen die jongeren hadden genoten niet aansloten bij de behoefte vanuit het bedrijfsleven. Ze wilden steeds meer technologisch onderlegd personeel dat kon ondersteunen bij de digitalisering van hun dienstverlening.

afbeelding van Marc Boersma
Door: Marc Boersma

Marc Boersma | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Marc