Optimaal beschikbare ICT voor RTV Noord met PRTG

Redactie WINMAG Pro
Samen met nog twee collega’s houdt Pascal Rijzinga alle ICT-componenten binnen RTV Noord operationeel. Dat brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee, want als er ook maar iets misgaat in het productieproces heeft dat direct invloed op de uitzendingen. En stilte of zwart beeld is op deze populaire zender, die ook als calamiteitenzender voor de regio Groningen fungeert, ronduit taboe.

Van brandjes blussen naar brandpreventie 

Pascal heeft PRTG geïntroduceerd in 2009 en legt uit waarom hij destijds voor deze monitoring software koos: ‘Er was bij RTV Noord nog geen vorm van monitoring. We waren constant bezig met brandjes blussen in plaats van brandpreventie. Inzicht in onze systemen was een noodzakelijke wens, zodat we alles proactief konden beheren. PRTG maakte dat op een eenvoudige en overzichtelijke manier mogelijk. Andere oplossingen die ik toen heb getest vond ik niet intuïtief genoeg, omdat ze werken met scripts of omdat ze minder nauwkeurig waren dan PRTG. We monitoren inmiddels werkelijk alles wat we maar kunnen bedenken; van onze UPS tot het 4G-dataverbruik door onze reportagewagens, en van de straalverbinding op ons dak tot de inkt en het papier in de printers op de redactie.’ 

De app: een belangrijk stuk gereedschap

Vooral de app van PRTG is heel waardevol voor het ICT-team, omdat die hen continu op de hoogte houdt over de status van alle apparaten in het netwerk. Pascal licht toe: ‘Wij hebben heel veel apparaten die geen SNMP praten, waarvan we toch willen weten of ze online zijn. Neem bijvoorbeeld een videorouter; als die uitvalt, willen we dat direct weten om te voorkomen dat het beeld op zwart gaat. We laten nu een ping lopen naar het apparaat, want die heeft wel een IP-adres. Zodra de ping wegvalt, krijgen we een pushmelding via de app en weten we dat er iets mis is. We kunnen dan vaak ingrijpen voordat iemand iets heeft gemerkt. We gebruiken de app 24/7: overdag op kantoor en ‘s nachts of in het weekend tijdens piketdiensten. Tijdens vakanties zet ik de pushmeldingen gewoon uit, zodat ik niet onnodig gestoord wordt.’

Het ICT-team van RTV Noord monitort dus ongeveer alles wat ze maar kunnen bedenken. Pascal geeft talloze voorbeelden, waarvan we er hier drie toelichten.

De stiltedetector

Les 1 bij een omroep: het wordt nooit stil op zender. Stilte veroorzaakt gezichtsverlies en mogelijk vermindering van de reclamegelden. Het ICT-team gebruikt daarom een stiltedetector om stiltes op de radiolijn te signaleren. In het geval van stilte stuurt de detector na 15 seconden een e-mail en schakelt over naar een alternatieve afspeellijst op een flashcard. Het team wilde graag eerder en anders geïnformeerd worden in het geval van een stilte. Na een aantal tests stuurt PRTG nu direct een pushmelding zodra er sprake is van stilte op de radio of zwart beeld op de zender. Daardoor kan het team sneller ingrijpen en het eventuele probleem oplossen.

Project X: overstap naar andere provider

Het is 21 september 2012. Een 16-jarig meisje uit het Groningse Haren organiseert een verjaardagsfeest en zet een openbare uitnodiging op Facebook. Iemand uit haar netwerk kaapt de uitnodiging en doopt het feest om tot Project X. Het evenement gaat viraal en mondt op de bewuste avond uit in grootste rellen waarbij tientallen gewonden vallen. RTV Noord doet in de aanloop naar de rellen en van de dag zelf uitgebreid verslag en krijgt te maken met - voor toen - een ongekend groot internetverbruik van 1,5 gig per seconde. Ze lopen hiermee direct tegen een limiet aan. Met PRTG houdt de ICT-afdeling de belasting van het netwerk precies in de gaten. PRTG blijkt, dankzij de zeer nauwkeurige grafieken, een handige tool om nieuwe investeringen te rechtvaardigen: op basis van de rapportage achteraf besluit het team naar een andere provider over te stappen.

Temperatuur in de serverruimtes 

Een constante temperatuur in de serverruimtes is van belang voor de continuïteit. De zomers in Nederland worden steeds warmer, waardoor de kans op oververhitting groter wordt. Reden voor RTV Noord om de temperatuur 24/7 te monitoren zodat ze een eventueel probleem op tijd signaleren en daarmee aanvullende maatregelen kunnen nemen. Beide serverruimtes worden continu in de gaten gehouden door middel van twee sensoren. Als die aangeven dat de temperatuur te snel oploopt, is het duidelijk dat er iets aan de hand is. Er was al een sms-systeem voor, maar het team wilde de meldingen graag via PRTG laten lopen, omdat het nauwkeuriger laat zien wat de temperatuur doet.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie