Pas op, Google luistert mee

Redactie WINMAG Pro
Google communiceerde eind september dat medewerkers van het bedrijf weer gaan meeluisteren met opnames van Google Assistent. Al heeft het bedrijf wél een aantal verbeteringen doorgevoerd.

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat sinds juli het meeluisteren van Google stil lag vanwege een incident. Een Belgische medewerker lekte namelijk Nederlandstalige audiofragmenten aan onder meer de VRT. Op zich niet veel aan de hand, maar op de gesprekken was niet alleen de stem van de Google Assistent te horen, ook de privégesprekken van de mensen stonden op de geluidsopname zonder dat zij wisten dat hun gesprek werd opgenomen.

Google heeft naar eigen zeggen spijt van het incident, zo geeft het bedrijf aan in de post. ‘Het is duidelijk dat we niet aan onze hoge standaarden hebben voldaan om u gemakkelijk te laten begrijpen hoe uw gegevens gebruikt worden, en we verontschuldigen ons daarvoor.’ En het blijft niet bij spijt, want Google neemt ook maatregelen. Google Assistent-gebruikers krijgen voortaan duidelijke uitleg over wat het bedrijf met de betreffende audiofragmenten doet.

Bovendien moeten ze daar toestemming voor geven. Het bedrijf maakte overigens al eerder gebruik van een opt-in-systeem, waarin gebruikers de mogelijkheid hadden de fragmenten later te verwijderen. Google communiceerde echter nooit dat de fragmenten terecht zouden komen bij menselijke medewerkers. Het kiest er nu voor duidelijk naar de gebruikers te communiceren waar de audiofragmenten voor gaan worden gebruikt en deze gebruikers expliciet toestemming te vragen. Ook het aantal audiofragmenten die worden gebruikt, zullen drastisch worden verminderd. Het is een flinke verbetering, en een stap voorwaarts in de privacy van Google Assistent-gebruikers.

Vrouwenstem

Google Spraak Assistent is sinds kort ook met een Nederlandse mannelijke stem te gebruiken. Voorheen was uitsluitend een Nederlandse vrouwenstem instelbaar. Google Spraak assistent is sinds vorig jaar beschikbaar in het Nederlands. Met de slimme toevoeging kan je van alles aan je telefoon of luidspreker vragen, bijvoorbeeld om te weten wat het weer voor die dag is.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie