Phishingmails: hoe herken je deze?

Jordi Smit
Phishingmails zijn en blijven een populaire manier van cybercriminelen om achter je inloggegevens en bankdata te komen. Het lastige is dat nepmails vaak bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Gelukkig zijn er een aantal punten waaraan je ziet dat je met een valse mail te maken hebt.

1. Vaag e-mailadres

Het is de meest opvallende, maar tegelijkertijd de subtielste hint bij phishingsmails die er is. Wanneer je een phishingmail binnenkrijgt, dan heb je altijd te maken met een vreemd e-mailadres. Bij twijfel kun je het beste de website van het betreffende bedrijf raadplegen om te controleren of het e-mailadres klopt. Je kunt ook te maken hebben met een e-mailadres met een afgeleide versie van de echte bedrijfsnaam of instantie. Daarnaast wordt vaak geprobeerd een bestaand adres te imiteren.

2. Algemene aanhef

Word je aangesproken met hele algemene termen zoals 'Geachte heer/mevrouw' of 'Beste klant', let dan op. Als het wel echt het bedrijf of de instantie zou zijn waar je klant bent, dan staat in de aanhef meestal in ieder geval je achternaam en alleen 'heer' of 'mevrouw' ervoor, niet beide.

3 Vraag om persoonlijke gegevens

De meeste phishingmails bevatten content waarin de vraag wordt gesteld of je je gegevens kunt controleren. Vaak gaat dit over bankgegevens, maar dit kan ook gaan om persoonlijke gegevens. Een andere truc die vaak wordt gebruikt, is door jou te vragen of je kunt inloggen met internetbankieren. Je bank, verzekeringsmaatschappij en overheidsinstanties zullen echter nooit per mail vragen over deze gegevens.

LEES OOK: Snel malware verwijderen doe je zo

4. Taalgebruik

Het taalgebruik is een belangrijke manier om te controleren of je met een phishingmail of echte mail te maken hebt. Soms worden grote spelfouten gemaakt, maar dat is al lang niet meer bij alle mails het gevla. Wanneer je twijfelt, doe je er goed aan een eerdere mail naast te leggen. Vergelijk deze vervolgens grondig met elkaar.

5. Downloaden

Veel cybercriminelen vragen jou een of meerdere bestanden te downloaden. Het bestand kan malware bevatten, dat bij het openen geïnstalleerd kan worden. Open op een apparaat met Windows niet zomaar bestanden die op .exe eindigen en op de Mac geen bestanden die eindigen op .dmg.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi