Politie Nederland hackt telefoons duizenden criminelen

Geert van der Klugt
Politie Nederland maakte gisteren tijdens een persconferentie bekend dat zij honderdduizenden chatberichten, welk verstuurd werden door criminelen, succesvol hebben gekraakt. Onder andere handel in drugs, wapens en geld werd via deze criminele correspondenties gecoördineerd.

24 uur per dag en 7 dagen per week keek de politie een tijd lang mee op een totaal van 258.000 chatberichten. Naar aanleiding van een onderzoek naar witwassen, presenteerde de doorbraak zich bij het treffen van een leverancier in cryptotelefoons. Deze telefoons, die zo'n 3000 euro per jaar kosten, konden uitsluitend gebruikt worden voor het verzenden van chatberichten. 

Politie Nederland

'We hadden voldoende aanwijzingen dat deze telefoons gebruikt werden tussen criminelen. Het is gelukt om de versleutelde communicatieberichten tussen deze telefoons te onderscheppen en gedurende enige tijd live mee te kijken', vertelt Politie Nederland.

Het wakende oog resulteerde in meerdere invallen in Nederland, waarbij drugs, geld en wapens in beslag zijn genomen. Meerdere aanhoudingen vonden tevens plaats, en honderden nieuwe verdachten van betrokkenheid bij criminele activiteiten zijn bevestigd.

IronChat

De drijfveer achter de cryptofoons is chatapplicatie IronChat: de server van deze partij is offline gehaald en het tweetal eigenaren opgepakt. Over de wijze waarop de encryptie is gekraakt, deed Politie Nederland geen uitspraak. Achteraf blijkt dat een (aannemelijk) criminele partij de politie toegang verleende tot IronChat's systeem. 'Met IronChat kunt u er zeker van zijn dat uw communicatie privé is en blijft', luidde de organistie in een handleiding uit 2015

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert