Vrijheid van meningsuiting niet gerespecteerd

Rechter: ‘Politici mogen niemand blokkeren op social media’

Redactie WINMAG Pro
Een federale rechter uit de Amerikaanse staat Virginia heeft bepaald dat Phyllis Randall, voorzitter van overheidsorgaan Loudoun County Board of Supervisors, vrijheid van meningsuiting niet respecteert vanwege het blokkeren van een burger op Facebook.

Blokkade

Dat schrijft zakenkrant Wall Street Journal. Randall plaatste een oproep voor feedback van lokale burgers op het sociale netwerk, waarna Brian Davison de Loudoun School Board beschuldigde van corruptie. Davison geeft aan daarna geblokkeerd te zijn door de politicus.

De rechter vindt dat Randall daarmee het recht op vrijheid van meningsuiting niet respecteert. Randall gebruikt haar Facebook-pagina als een publiekelijk bestuurder en ‘onderdrukt zo kritisch commentaar op gekozen ambtenaren’.

Gevolg

Volgens de advocaat van Randall representeert de Facebook-pagina niet de overheid. De bestuursvoorzitter geeft aan dat het commentaar van Davison verwijderd werd omdat er familie van gekozen bestuurders in genoemd werd. Davison was twaalf uur later zijn blokkade alweer kwijt, maar al de argumenten trokken de rechter niet over de streep.

Hoewel Davison zijn gelijk krijgt in de rechtszaak, wordt Randall niet bestraft. Mogelijk heeft de uitspraak wel gevolgen voor president Donald Trump. Tegen hem loopt eveneens een rechtszaak waarin hij beschuldigd wordt van het blokkeren van kritisch volgers op Twitter.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie