Refurbished laptops kopen

Redactie WINMAG Pro
Als je toe bent aan een nieuwe laptop, denk je twee opties te hebben. Aan de ene kant kun je een nieuwe laptop kopen en genieten van de beste prestaties, fabrieksgarantie en hopelijk een lang leven. Aan de andere kant kun je kiezen voor een tweedehands laptop en een beetje kwaliteit inleveren voor een lagere prijs. Er is echter een derde optie: refurbished laptops. Zolang je met deze vijf zaken rekening houdt, kunnen refurbished laptops een uitstekende optie zijn en jou ‘the best of both worlds’ bieden.

1 Er is een verschil tussen refurbished en tweedehands

Laten we bij het begin beginnen: wat zijn refurbished laptops precies? Verschillende retailers hanteren verschillende definities, maar in principe is een refurbished laptop een gebruikte laptop die door de fabrikant of een retailer weer helemaal is opgeknapt. Een laptop die refurbished is, is softwarematig teruggebracht naar de fabrieksinstellingen, en is voorzien van gloednieuwe onderdelen waar nodig. Deze apparaten zijn vaak niet van nieuw te onderscheiden, maar worden toch voor een aanzienlijk lagere prijs aangeboden. Dit is het grote verschil tussen refurbished en tweedehands laptops. Wanneer je tweedehands laptops van particulieren koopt - bijvoorbeeld via Marktplaats - heb je bijna altijd te maken met gebruikerssporen. Bovendien weet je bij een tweedehands laptop niet wat de staat van bijvoorbeeld de accu of de software is. Hoewel refurbished laptops ook gebruikerssporen kunnen vertonen, kun je er meestal vanuit gaan dat deze in een betere staat verkeren, zowel van binnen als van buiten.

2 Je krijgt niet overal dezelfde garantie

Een ander verschil tussen tweedehands en refurbished laptops, is dat je bij een refurbished laptop extra garantie kunt krijgen. Let echter goed op, want deze garantie is lang niet overal hetzelfde. Bij sommige merken heeft de fabrikant een eigen regeling als het aankomt op garantie op refurbished modellen, maar het kan ook voorkomen dat de retailer een aparte garantieregeling heeft. Lees je daarom goed in voordat je tot aankoop overgaat. Kijk of je online informatie kunt vinden over de garantievoorwaarden van zowel de fabrikant als de retailer, of bel als je geen duidelijk antwoord kunt vinden. Het zou zonde zijn als er iets mis is met je laptop en je deze niet meer vergoed krijgt. Gelukkig heb je dankzij de Wet Kopen op Afstand altijd recht op 14 dagen bedenktijd bij online aankopen, maar voorkomen is uiteraard beter dan genezen.

3 Het aanbod verandert continu

Als je een refurbished laptop zoekt, heb je – net zoals bij tweedehands laptops – te maken met een inconsequent aanbod. Dit kan zowel voordelig als nadelig zijn. Een groot nadeel is dat je niet altijd kunt vinden wat je zoekt. Als je een nieuwe laptop koopt, kun je de laptop kopen die perfect bij jou past, maar op de refurbished markt moet je vaak genoegen nemen met een ander kleurtje, iets minder werkgeheugen of een ander formaat. Aan de andere kant zorgt dit continu veranderende aanbod ook voor mooie kansen. Soms kun je bijzonder interessante koopjes scoren bij retailers van refurbished laptops, dit voordeel kan oplopen tot honderden euro’s. Onze tip is dan ook: houd de markt goed in de gaten. Als je gevoel voor de markt hebt, herken je een koopje sneller en weet je beter wat je zoekt. Gebruik echter wel altijd je gezonde verstand bij aanbiedingen: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het meestal ook.

LEES OOK: Deze apps helpen jouw leven een stuk groener te maken

4 Upgraden en personaliseren is (bijna) niet mogelijk

Aangezien refurbished laptops niet rechtstreeks vanuit de fabriek komen, heb je bijna nooit de optie om de laptop te upgraden of personaliseren. Je kunt je laptop dus meestal niet ‘op maat’ krijgen en moet genoegen nemen met de modellen die aangeboden worden. Je kunt uiteraard zelf je laptop upgraden, maar dit betekent meestal dat je garantie vervalt. Bovendien loop je het risico dat je de laptop beschadigt of zelfs onbruikbaar maakt. Zelf sleutelen wordt dan ook afgeraden, je kunt beter even geduld hebben totdat er een refurbished laptop op de markt komt die aan jouw (zakelijke) eisen en wensen voldoet.

5 Staar je niet blind op refurbished laptops

Er zijn voor- en nadelen aan refurbished laptops. Aan de ene kant kunnen ze een goed alternatief zijn voor een nieuwe laptop en zijn ze betrouwbaarder dan tweedehands laptops, aan de andere kant is het aanbod beperkt en inconsequent. Onze laatste tip is dan ook: staar je niet blind op refurbished laptops. In sommige gevallen is het verstandiger om een nieuw model te kopen en soms kun je een laptop van dezelfde kwaliteit tegen een lagere prijs vinden op de tweedehands markt. Houd je blik dus breed en bedenk goed wat de need-to-have’s en nice-tohave’s van een nieuwe laptop zijn om tot de beste keuze te komen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie