Regering Duitsland stelt veiligheidsrichtlijnen op voor routers

Ruben den Boer
Duitsland wil haar burgers beter beschermen tegen cyberaanvallen. Daarom heeft de regering richtlijnen opgesteld voor routers bestemd voor huishoudens en kleine kantoren. Fabrikanten die hun routers in Duitsland willen verkopen, moeten voortaan voldoen aan enkele veiligheidseisen.

Twee jaar geleden vond er in Duitsland een massale internet-aanval plaats. Bijna een miljoen Duitsers werden toen getroffen door een hack op de routers van Telekom. Met een lijst aan nieuwe veiligheidsrichtlijnen moet zo’n aanval in de toekomst voorkomen worden.

De eisenlijst is door het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), het Duitse bureau voor ICT-veiligheid, opgesteld in samenwerking met routefabrikanten en Duitse telecomproviders.

Veiligheidsrichtlijnen

In de lijst staan verschillende richtlijnen die de veiligheid van routers moeten verbeteren. Standaard wachtwoorden mogen bijvoorbeeld niet korter zijn dan twintig tekens, en er mogen geen minimale eisen worden gesteld aan wachtwoorden.

Daarnaast zijn er meerdere veiligheidsrichtlijnen opgenomen voor routers in Duitsland op het gebied van technische specificaties en verbindingen. Zo moet elke router verplicht over een firewall beschikken en moeten ze updates kunnen ontvangen.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben