Review: Dell XPS 13
Een veelgehoorde opmerking over ultrabooks is dat ze veel op de MacBook Air van Apple lijken. Een aantal fabrikanten kiest voor een soortgelijke behuizing en zelfs het toetsenbordontwerp wordt klakkeloos overgenomen. De ontwerpafdeling van Dell heeft duidelijk meer tijd in de XPS 13 gestoken.
Hoogwaardige materialen
Dit merk je eigenlijk meteen wanneer je de laptop in je handen hebt. De laptop is erg compact en solide. Bovendien straalt het geheel luxe uit. De deksel is van mooi geborsteld aluminium met een glanzend Dell-logo in het midden. De onderkant is van koolstofvezel, inclusief de bekende structuur die daarbij hoort.
In het midden heeft de fabrikant een metalen plaatje gemonteerd met daarop het XPS-, Intel- en Windows 7-logo, de stickers onder het toetsenbord zijn hierdoor achterwege gelaten. Onder het plaatje zit de bekende Windows-licentiesticker met productcode. Het gewicht valt voor een ultrabook een beetje tegen. Met 1,36 kg is de Dell zeker geen zwaargewicht, maar er zijn heel wat lichtere ultrabooks te koop.
Net als de Asus Zenbooks en de MacBook Air is de XPS 13 aan de voorkant dunner dan aan de achterkant. Hierdoor komt de ultrabook in z'n geheel wat slanker over. Dit gaat helaas wel ten koste van het aantal aansluitingen. Aan de linkerkant plaatst Dell een usb-2.0-poort, hoofdtelefoonaansluiting en de ingang voor de netstroomadapter. Rechts vinden we een aansluitingen voor usb 3.0 en een mini Displaypoort.
Toetsenbord en trackpad
Bij het openklappen wordt nogmaals duidelijk dat de XPS 13 solide gebouwd is. Het chiclet-toetsenbord is uitgevoerd in zwart en is bedrukt met het kenmerkende lettertype van de Dell XPS-serie. Het toetsenbord typt erg prettig en heeft bovendien verlichting, iets wat we tot dusver maar bij weinig ultrabooks tegenkwamen. Om het toetsenbord heen plaatst Dell prettig voelend donker materiaal met daaromheen een aluminium rand. De trackpad voelt iets zachter aan en laat zich ook prettig bedienen.
Eén van de meest opvallende aspecten aan de XPS 13 is het scherm. Het 13,3-inch scherm heeft namelijk een zeer dunne omlijsting. Hierdoor kan Dell de laptop de afmetingen geven van een 11,6-inch model. Helaas stijgt het paneel zelf niet boven de middelmaat uit. De resolutie van 1366 bij 768 is degelijk, maar de inkijkhoeken zijn vrij beperkt. Bovendien zorgt de glanzende toplaag voor een slechte afleesbaarheid bij lichtinval. Hier had de fabrikant wel wat meer aandacht aan mogen besteden.
In gebruik
De Dell XPS 13 is een laptop die in gebruik niet teleurstelt. Dankzij de ssd start hij lekker snel op en ook de Intel Core i5 van ons instapmodel heeft meer dan voldoende rekenkracht in huis voor standaard kantoorapplicaties. Ook de accuduur is in orde. Gemiddeld haalden we ongeveer zes uur, een vrij nette score. Daar komt nog bij dat de XPS 13 erg stil zijn werk doet en niet al teveel warmte produceert.
Dankzij de dunne schermrand is de XPS 13 één van de meest compacte 13,3-inch modellen op de markt. Helaas gooit het wat zware gewicht wat roet in het eten. Daar krijg je echter wel een zeer stevig gebouwde laptop van hoogwaardige materialen voor terug.