Review: EIZO FlexScan EV2785

Geert van der Klugt
De FlexScan EV2785: EIZO’s 27-inch monitor met een 4k-resolutie. In oogopslag bevestigen zijn prijs en specificaties een hoog kwalitatief ontwerp, maar om te bepalen of de EV2785 ook op het alledaagse kantoor zijn waarde waarmaakt, testten wij het model.

Direct uit de doos is het prachtontwerp onmiskenbaar. De materiaalkeuze komt het geheel ten goede: de monitorvoet is stabiel en verstelt vloeiend tot wel 177,9mm in hoogte. Op ergonomisch vlak scoort het model dan ook punten. De relatief verre verstelbaarheid staat je toe om de display onder ooghoogte te positioneren, wat een ongemakkelijke leeshouding voorkomt en onmisbaar is bij langdurig kantoorgebruik. Kantelen is mogelijk, tot 5 graden naar voren, 35 graden naar achteren. Roteren tot 90 graden eveneens, waardoor de FlexScan EV2758 een portretmodus toestaat en daarmee uitstekend bruikbaar is in multi-monitorsetups.

Bij het beschrijven van devices wordt een term als ‘ultrasmal’ veelal gemakzuchtig in de mond genomen. Echter, wanneer de bezel van een monitor slechts 1 mm aan breedte bedraagt, dekt geen andere beschrijvingen de lading beter dan ultrasmal. Het moge duidelijk zijn: hij oogt prachtig, ook zonder stroomtoevoer.

IPS

De EV2785 rust op IPS-technologie. Dat stelt de monitor in staat om hoge contrasten weer te geven en kleuren vanaf meerdere kijkhoeken stabiel te vertonen. Specificaties als een resolutie van 3840x2160 (4K UHD), maximaal contrast van 1300:1 en een stabiele helderheid met tot 350 cd/m2 leveren haarscherpe tekstcontouren, stralende illustraties en helder beeld.

Nu staan haarscherpe tekstcontouren en stralende illustraties niet bepaald vooraan de wishlist van menig kantoorgebruiker. Oog- en hoofdpijnvrij werken wél. Mede door zijn hoge contrast- en helderheidsbereik, stelt de EV2785 een configuratie als de Paper-modus beschikbaar. Deze modus optimaliseert helderheid, contrast en kleurtemperatuur, zodat de monitor dezelfde aangename leeservaring biedt als een gedrukt document. In combinatie met de EcoView- Optimizer (welk zowel blauwlichtsterkte als energieverbruik vermindert) en een geheel flikkervrije weergave (dankzij door EIZO ontwikkelde technologie voor het beheer van achtergrondverlichting), staat de EV2785 langdurige werksessies toe.

Goed, maar…

Ergonomisch ontwerp; top-of-the-line specificaties en exclusieve schermmodi, elk nadrukkelijk voordelig voor kantoorgebruik: de FlexScan EV2785 slaagt erin te voldoen aan de hoge verwachting die een monitor van zijn prijsklasse meebrengt. Pogen we daarentegen de toepasbaarheid op de werkvloer te meten, dan dient juist deze prijsklasse in overweging genomen te worden. Kortgezegd: een prijs van € 885,- komt uiteenlopende toepasbaarheid niet tegemoet. En toch raden we de EV2785 aan. Voor het faciliteren van flexwerkers en grootschalige inzet zijn er kostefficiëntere oplossingen. Zoekt een bedrijf echter naar kwaliteit, met het oog op toegankelijkheid, kwaliteit en tevredenheid van personeel, dan draagt de EV2785 zijn steentje bij – ook buiten de grafische studio.

LEES OOK: EIZO FlexScan EV2457: inclusief Daisy Chain

Eén kabel voor alles

Eizo Flexscan EV2785 De USB-poort van de EV2785-BK draagt naast de gebruikelijke data ook het Display-Port-beeldsignaal en het audiosignaal over. Daardoor werkt de monitor met een enkele kabel als volwaardige dock voor tablets, notebooks en smartphones. Sluit je een toetsenbord en muis op het beeldscherm aan, dan wordt het bovendien mogelijk om een aangesloten device aan te sturen. Omdat de EV2785-BK voeding verzorgt, laadt de accu van aangesloten apparaten op met een vermogen van 60 Watt, zonder dat daarvoor een externe voedingsadapter nodig is.

Specs

EIZO biedt projectkortingen aan bij afname van meerdere modellen. Neem hiervoor contact op via de website. De volledige specificaties en verdere informatie vind je daar eveneens. Verkrijgbaar in zwart en wit.

Prijs | € 885,- (exclusief btw) 

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert