Review: HTC One S
Het gevoel van een topmodel begint al gelijk bij het materiaal dat HTC kiest voor de behuizing. De One S is leverbaar in twee kleuren; grijs en zwart. De eerstgenoemde heeft een omhulsel van geanodiseerd aluminium. Door het toedienen van een lading van 10.000 volt heeft het metaal een wat stroevere structuur gekregen, bovendien claimt HTC dat het er sterker van wordt.
De zwarte variant heeft een keramische toplaag die krassen moet tegengaan. Beide kleuren beschikken dus over een behuizing van hoogwaardige materialen, beslist topmodelwaardig.
Het ontwerp
Het ontwerp van de One S heeft veel overeenkomsten met de One X. Ook deze is licht gebogen en lijkt het alsof het scherm er is ingelegd. Wel is de One S, door het kleinere formaat scherm, wat compacter, wat het toestel een betere optie maakt wanneer je wat kleinere handen hebt. De gebruikte schermtechniek zorgt er bovendien voor dat HTC de smartphone nog wat dunner heeft kunnen maken dan de One X.
Onder het scherm zitten drie toetsen, voor terug, home en het weergeven van geopende applicaties. Aan de bovenzijde bevindt zich de speaker, met daarin een led-indicator en een camera voor bijvoorbeeld videobellen. Verder vind je aan de zijkanten de volumeknoppen, een micro-usb-aansluiting en bovenop de powerknop en hoofdtelefooningang.
De achterzijde van het toestel is wat rustiger als bij de One X. Dit komt met name doordat het HTC-logo in de behuizing ligt en niet van een andere kleur is voorzien. Ook de camera steekt wat minder uit en mist de grote zilveren rand. In de plaats daarvan kiest HTC voor een kleine gekleurde metalen ring. Bij de grijze versie is deze blauw, bij de zwarte uitvoering rood. Boven de speaker aan de onderkant zit een klein Beats Audio-logo.
Super amoled
Tot zover doet de One S dus weinig onder voor de One X en zou je kunnen zeggen dat hij zelfs iets fraaier is. Het scherm is echter hetgene waarmee de toestellen het meest van elkaar verschillen. Dat begint al bij het formaat. Met een diagonaal van 4,3 inch is het display van de One S een slag kleiner dan dat van HTC’s topmodel (4,7 inch).
Ook de resolutie ligt lager. De One S heeft dezelfde qhd-resolutie (960 bij 540 beeldpunten) als vorig de Sensation. De One X bezit een hd-scherm (1280 bij 720 pixels) wat de nieuwe standaard voor topmodellen lijkt te zijn.
Toch zit het grootste verschil in de schermtechniek. Bij de One S kiest HTC namelijk voor super amoled. Een technologie die je terugvindt in een aantal modellen van Samsung en in de Nokia Lumia 800. De voordelen hiervan zijn een uitstekende zwartweergave, goede afleesbaarheid in zonlicht en sprankelende kleuren. Bovendien verbruiken de schermen over het algemeen wat minder energie en passen ze in een plattere behuizing.
De techniek kent echter ook een nadeel, de vrij beperkte inkijkhoek. Vooral witte vlakken worden van een iets andere hoek al snel groenachtig. Bovendien behoort de gebruikte qhd-resolutie niet meer tot de top. Het is zeker geen slecht scherm, maar onze voorkeur gaat toch uit naar het super lcd 2-paneel van de One X.
Nieuwe generatie dualcore
Wat betreft hardware lijkt de One S ook zijn meerdere te moeten erkennen in de One X. Die beschikt namelijk over een quadcore-processor terwijl de S het met een tweekernige variant moet doen. De chip van de One S, de Qualcomm Snapdragon S4, is echter van een nieuwere generatie dan de dualcore-processoren uit andere hedendaagse smartphones. Dit moet onder meer betere prestaties tegen een lager energieverbruik opleveren.
In de praktijk is dit zeker merkbaar en voelt de One S soms zelfs iets soepeler aan dan de One X. Dit wordt ook bevestigd door een aantal benchmarks die onder andere de techsite Engadget heeft uitgevoerd. Wel moeten we hierbij vermelden dat de processor van de One S natuurlijk een kleiner scherm met een lagere resolutie moet aansturen.
Voor de opslag van apps en andere data heb je bij de S beschikking over 16 GB. Dit is de helft van de capaciteit van de One X. Ook bij HTC's tweede toestel is het niet uitbreidbaar via micro-sd. Ter compensatie krijg je van de Taiwanezen wel 25 GB extra opslag via de clouddienst Dropbox.
Accu en camera
Maar komt de nieuwe generatie processor ook de accuduur ten goede? Een gemiddelde smartphone moet tegenwoordig bij normaal tot intensief gebruik binnen de twaalf uur weer aan de lader. De One S doet het op dit vlak iets beter. Bij dergelijk gebruik konden wij ongeveer anderhalve dag met het toestel doen. Dit lijkt maar een klein verschil, echter ben je er dus wel zeker van dat je in ieder geval de dag doorkomt met de One S. Iets wat duidelijk niet voor alle smartphones geldt.
De kwaliteit van de camera is net als bij de One X uitstekend. Ook het model uit de One S heeft een beeldsensor van achtmegapixel en een led-flitser. Zoals verwacht zijn ook de mogelijkheden gelijk. Zo is er de burst modus waarbij de camera een reeks foto´s achter elkaar schiet en je de beste kunt uitkiezen. Ook heeft HTC de software voorzien van een reeks filters en kun je filmen in 1080p.
De software van beide toestellen is sowieso nagenoeg gelijk. Ook de One S draait op de nieuwste versie van Android (4.0.3) met daaroverheen de eigen Sense-interface. De nieuwe versie voelt erg soepel aan en is wat ons betreft zeker een meerwaarde. Met name de agendafunctie is een stuk gelikter dan de versie van Google zelf.