Review: Synology DiskStation DS119j

Jordi Smit
De Synology DS119j is een 1-bay, instapniveau Network Attached Storage (NAS), die specifiek is ontworpen voor thuisgebruikers. Wij testen het product uit.

Perfecte snelheid

Wie de DS119j uit de doos haalt, heeft een veelzijdige en eenvoudig te gebruiken 1-bay NAS in handen. De DS119j wordt aangedreven door een tweekernprocessor en levert een uitstekende sequentiële doorvoer bij een leessnelheid van meer dan 112 MB/s en een schrijfsnelheid van 108 MB/s in een Windows-omgeving.

Mogelijkheden

De DiskStation DS119j biedt plek voor een enkele harde schijf, heeft een Gigabit-netwerkinterface en beschikt over twee usb 2.0-poorten. De NAS heeft verder een tweekernprocessor op 800MHz, de Marvell Armada 3700 88F3720, in combinatie met 256MB ddr3l.

QuickConnect en DSM

Zoals verwacht is de DiskStation aan te sturen via DiskStation Manager (DSM), de gebruiksvriendelijke beheersoftware, kenmerkend voor opslagapparaten van Synology.  Daarnaast bereik je de NAS dankzij QuickConnect vanaf iedere locatie met een internetverbinding. Open bestanden via internet zonder ingewikkelde doorstuurregels voor poorten, DDNS of andere complexe netwerkinstellingen. Met QuickConnect kun je verbinding maken via een veilig en aanpasbaar adres, zodat je direct media- en werkbestanden kunt openen op een willekeurig apparaat met internetverbinding zonder dat je extra betaalt. Zo bewaar je ook je vakantiefoto's direct veilig thuis. Dankzij de mobiele apps van Synology kijk je bovendien films of luister je muziek via internet.

Versleutelde gegevensdoorvoer

De DiskStation DS119j levert versleutelde gegevensdoorvoer met een leessnelheid van meer dan 111 MB/s en 67 MB/s schriftelijk. De gebruiker heeft trouwens ook niets te klagen over het verbruik: qua stroom verbruikt de DS119j slechts 10 watt tijdens toegang en 5 watt tijdens HDD-winterslaap, wat de huisenergierekening ten goede komt.

DiskStation DS119j

Het werkgeheugen is uitstekend voor kleine taken; bij grote taken komt het tekort. Met 256 MB werkgeheugen is de NAS bijvoorbeeld niet geschikt voor het omcoderen van video’s. Anderzijds winden de presentatie en het prijskaartje van het product er geen doekjes om: particulier gebruik staat centraal, en voor dagelijkse kantoortaken van enkelen personen voldoet het apparaat prima.

Info www.synology.com/en-global/products/DS119j
Adviesprijs € 105,-

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi