Instap-NAS voor iedereen

Review: Synology DiskStation DS418j

Peter Güldenpfennig
Hoewel Synology voor elk type gebruiker wel een geschikte NAS heeft, is er natuurlijk ook nog zoiets als de beginnende gebruiker. Voor die groep lijkt de DS418j bedoelt. Hoe verhoudt deze NAS zich tot zijn tegenhangers in het uitgebreide Synology-portfolio?

De DiskStation DS418j is een 4 bays tellende NAS voor thuisgebruikers, home offices en kleine MKBondernemingen. Een flinke groep gebruikers dus, maar de genoemde groepen kan deze NAS prima bedienen.

Specificaties

De NAS draait op een 64-bits Realtek RTD1293 dual core- CPU van 1.4 GHz en heeft 1GB aan intern geheugen aan boord. Qua poorten heeft Synology het bescheiden gehouden met enkel een ethernetpoort en twee USB 3.0-poorten. De specificaties zijn niet high-end, maar eerlijk is eerlijk, de NAS is dan ook niet echt bedoeld voor powerusers. De NAS is compatible met 3.5-inch-, 2.5-inch SATA HDD’s en 2.5-inch SATA SSD’s en ondersteunt een totaal van 10TB per HDD of SSD, hoewel deze hoeveelheid uiteraard afhangt van de raid-configuratie die je gebruikt.

Installatie

Het installeren van HDD’s of SSD’s doe je aan de achterkant, anders dan andere NAS’en van Synology waarbij de toegang tot de verschillende bays zich aan de voorkant bevindt. Door middel van een schroefbevestiging verwijder je de achterkant en plaats je de schijf in een tray die je weer in de bay plaatst. Vervolgens installeer je Synology’s eigen OS, DiskStation Manager. Dit vereist praktisch geen technische kennis en voor je het weet is je NAS up and running.

Prestaties

De NAS presteert gemiddeld genomen goed. Zoals we al zeiden is deze NAS met name gericht op beginnende gebruikers in kleinzakelijke omgevingen of voor entertainmentdoeleinden. De leessnelheid bedraagt ruim 112 MB/s; de schrijfsnelheid ruim 87 MB/s bij een RAID 5-configuratie in een Windows-omgeving. Snel genoeg voor licht- tot gemiddeld gebruik.

Werken zoals jij wilt

We noemden al Synynology’s DiskStation Manager, een uitgebreid OS waarmee je jouw omgeving zo inricht als je zelf wenst middels installeerbare pakketten. Het zou te ver gaan om elk pakket voor elke situatie te bespreken, maar één willen we er echt uitlichten: Cloud Station Backup. Deze backupsoftware biedt een handige truc tegen ransomware. Dankzij de multiversie backup heb je altijd een ongeïnfecteerde backup achter de hand (mits je deze natuurlijk scheidt van je werkomgeving op je netwerk) zodat je na een ransomware-aanval snel weer door kunt werken. Dit werkt prettig en intuïtief, wat eigenlijk geldt voor praktisch alle software van Synology.

Jouw NAS aanpassen

Soms zit het hem in de details en dat is bij deze NAS ook het geval. Zo zijn we enorm te spreken over de flexibiliteit, want naast bestandsbeheer, backups en productiviteitsserver kun je de NAS ook prima gebruiken voor de surveillance van zakelijke- of thuisomgevingen. Uiteraard is de NAS ook in te zetten als multimediamachine waarmee je media kunt streamen en afspelen en beeld en video kunt beheren en bewerken.


Synology DiskStation DS418j

Hoewel er NASsystemen zijn die betere prestaties en hogere specificaties combineren met meer functionaliteiten, is dat hier echt geen probleem. De NAS is als instapper meer dan geschikt voor iedereen die op zoek is naar goede netwerkopslag maar ook voor zakelijk gebruik is de NAS meer dan gemiddeld geschikt. Voor de mooie prijs hoef je het niet te laten in ieder geval.

Adviesprijs: € 309,- (exclusief harde schijven)
CPU: Realtek RTD1293 dual core-CPU; 1.4 GHz
RAM: 1GB
Bays: 4
Opslagcapaciteit: 40TB
Aansluitingen: 2x USB 3.0; ethernetpoort
Info: synology.com

Synology DiskStation DS418j

8.8 uit 10

 

afbeelding van Peter Güldenpfennig

PeterGüldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen vanPeter