Review: Wi-Fi 6 met de EnGenius EWS357AP

Geert van der Klugt
EnGenius levert met de EWS357AP een Wi-Fi 6 access point die voldoet aan elke eigenschap waar je als moderne dienstverlener naar verlangt. Het model is alleenstaand bruikbaar als AP, maar bovendien - in combinatie met een switch - in te zetten voor het faciliteren van grotere netwerken. Stroom voorzie je via Ethernet (PoE), waardoor zowel alleenstaande AP’s als switches op 100 meter afstand van een stopcontact kunnen worden geplaatst.

De EWS357AP is compatibel met Wi-Fi 6 (802.11ax én -.11ac/a/b/g/n). De vooraanstaande voordelen daarvan zijn torenhoge potentiële snelheden: tot 1.200 Mb/s 5GHz en tot 574 Mb/s 2,4GHz. Veiligheid staat garant, WPA3 en WPA2-AES worden ondersteund.

Review

Wij testen de AP. In de praktijk is het model op twee manieren benaderbaar: in combinatie met een EnGenius Wireless Management Switch, of alleenstaand. Voordeel van gebruik met een Switch is de mogelijkheid om gigantische netwerken te faciliteren en beheren zonder zelf een PoE-adapter in huis te hoeven halen. Verbind je één of meerdere switches met een EnGenius SkyKey (lees de volledige review hier), dan beheer je het netwerk namelijk vanuit een enkel aanstuurpunt, zowel on-premise of op afstand. Voordeel van de AP als alleenstaand apparaat is de mogelijkheid om vlot en simpel een thuis- of bedrijfsnetwerk van het kleinere soort op te zetten.

Dashboards en configuratie

Lokaal beheer vindt in beide gevallen plaats via EnGenius’ dashboardsoftware. De handleiding voorziet van alle informatie die benodigd zal zijn om de LAN-configuraties op lokale computers door te lopen. Stap twee, toegang tot de beheersoftware van individuele AP’s en switches, verkrijg je na een simpele inlog via een browser. Het dashboard van een switch stelt je in staat om AP’s met gemak te clusteren in AP Groups. Voordeel hiervan is dat de instellingen van een cluster worden overgedragen op het moment dat een nieuwe AP wordt aangesloten en toegevoegd. AP’s binnen deze clusters zijn echter ook individueel te beheren, zodat instellingen als het aangewezen kanaal gefinetuned kunnen worden aan de omstandigheden van de locatie waarop elk AP zich bevindt. Inzage in zaken als het aantal verbonden gebruikers en verbruiksgegevens is zowel per AP als switch mogelijk.

ezMaster

Aan externe beheermogelijkheid ontbreekt niets. Managementtool ezMaster is EnGenius’ antwoord op de vraag naar extern beheer. Het programma stelt je in staat om netwerken op afstand in te zien. Zo ben je als MSP niet overgelaten aan lokaal management, maar controleer je netwerken op plek en tijd naar wens, ontvang je alerts wanneer problemen zich voordoen en bespaar je de reis naar een locatie wanneer een gebruiker een mogelijk probleem doorgeeft – de ernst hiervan check je immers op afstand via ezMaster.

Configureer je een netwerk in iemands huis of op een kleiner kantoor, dan is de EWS357AP prima zonder switch in te zetten. Beheer is vergelijkbaar, maar het dashboard beperkt zich in dit geval uitsluitend tot de betreffende AP. De simpliciteit en het overzicht hiervan kunnen voordelig zijn voor particulieren en beginnende dienstverleners. Daarentegen zal je bij gebruik van meerdere AP’s meer tijd en energie kwijt zijn aan beheer. Schalen we verder omhoog, dan is EnGenius’ SkyKey in te zetten om netwerken – bestaand uit tot 100 AP’s en switches – te clusteren tot één ecosysteem, te koppelen aan ezMaster en vervolgens inzichtelijk op afstand te beheren. De volledige SkyKey-review lees je hier.

Conclusie | EWS357AP

De EWS357AP leent zich voor een breed scala aan draadloze toepassingen, zij het alleenstaand in een thuisnetwerk, of als node van een massaal bedrijfsnetwerk. De documentatie (zowel online als in de handleiding) maakt het mogelijk om in een handomdraai een lokaal netwerk op te stellen. De PoE-port en Wi-Fi 6-ondersteuningen stellen je in staat om dit netwerk naar gigantische en snelle proporties op te schalen. Als zakelijk dienstverlener doe je er goed aan om de wereldwijde implementatie van Wi-Fi 6 in werknotebooks, telefoons en IoT-devices voor te zijn. Met een combinatie van ezMaster (cloudsoftware, inzage van lokale netwerken op afstand) en EnGenius’ hardware loop je voor en ben je klaar voor de alsmaar groeiende vraag naar Wi-Fi 6.
De EWS357AP werd in 2019 uitgebracht. Vandaar ontving het product in dat jaar een WINMAG Pro Goed Getest Award. 

afbeelding van Geert van der Klugt

Geertvan der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanGeert