Russische bots saboteren The Voice Kids showresultaten

Geert van der Klugt
The Voice Kids: een jeugdversie van het immens populaire talentenshowprogramma The Voice. In Rusland is het afgelopen seizoen anders gelopen dan verwacht. Duizenden fraudulente bots werden ingezet om de winst van de dochter van een miljonair te bereiken.

Nadat Mikella Abramova met 56,5% aan stemmen won, begonnen de twijfels. Alles deed vermoeden naar een oneerlijke uitslag. Channel One TV, de Russissche uitzender van The Voice Kids, schakelde cybersecuritybedrijf Group-IB in om te bepalen óf de uitslag inderdaad het resultaat van vals spel was.


'De controle bevestigt fraude: een externe invloed heeft de resultaten aanzienlijk aangetast', stelt een woordvoerder van Channel One TV. 


LEES OOK: Iedereen kan een chatbot maken

The Voice Kids

Group-IB stelt dat er meer dan 8.000 berichten zijn verstuurd, afkomstig van 300 telefoonnummers. Het bedrijf voegt toe dat de versturing van deze berichten geautomatiseerd is. Group IB brengt later deze maand een volledig rapport uit. Channel One benadrukt dat het onderzoek niet in gang gezet is om jacht te maken op de mogelijke dader, maar de betrouwbaarheid van het stemproces in de toekomst te versterken. 

Er is vooralsnog geen reden om te vermoeden dat ook The Voice Kids Nederland vatbaar is voor botfraude. Stemmen gaat via de zender, de kwetsbaarheid lag in dit geval bij Channel One TV. 

 

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert