Safer Internet Day 2019 van start

Jordi Smit
Het is vandaag Safer Internet Day 2019. Op deze dag staat de internetgemeenschap stil bij het verantwoord gebruik van de online omgeving; met gezamenlijke inspanning blijft deze veilig. Dit jaar is het thema 'better internet'.

'Samen voor een beter internet'

De slogan van de campagne 'Samen voor een beter internet' is een oproep tot actie voor alle belanghebbenden om samen te werken en hun steentje bij te dragen aan het creëren van beter internet voor iedereen, en vooral voor jongere gebruikers.

Speciale emoji op Twitter

Helaas maken de meeste internetgebruikers zich toch zorgen om veiligheid en privacy. Daarom besloot Twitter voor de Safer Internet Day 2019 een speciale emoji in het leven te roepen om het gesprek aan te wakkeren. Bovendien biedt het sociale medium tips, tricks en tools die Twitteraars kunnen gebruiken om met elkaar een gezonde en vooral inspirerende online omgeving te creëren. Ook zet Twitter proactief stappen om het platform zo veilig en leuk mogelijk te maken voor alle gebruikers.

Ondersteunen Safer Internet Day 2019

Karen White, hoofd van Public Policy voor Twitter EMEA, reageert: 'Twitter is verheugd om #SaferInternetDay te ondersteunen, wat helpt bij het vergroten van het bewustzijn van opkomende issues online. We hebben in 2018 al aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van veiligheid. Zo hebben we meer dan 70 wijzigingen doorgevoerd aan ons product, het beleid en de processen om zo een veiliger Twitter te bouwen.'

Veiligheid op Twitter

'Wij zijn van mening dat iedereen zich veilig moet voelen op Twitter, bij elke Tweet die verstuurd wordt', gaat White verder. 'Het is onze taak om dat te realiseren. Dit jaar ondersteunen we ons netwerk aan veiligheidspartners over de hele wereld. Om dit gesprek op het platform te aan te moedigen, hebben we een speciale emoji in geïntroduceerd in dertien talen.'

LEES OOK: Het verwerken van data, wat mag wel en wat mag niet?

Safer Internet Day 2019

In de loop der jaren is Safer Internet Day (SID) een mijlpaal in de online veiligheidskalender geworden. Begonnen als een initiatief van het EU SafeBorders-project in 2004 en opgenomen door het Insafe-netwerk als een van zijn vroegste acties in 2005, is Safer Internet Day uitgegroeid tot boven zijn traditionele geografische zone. De dag wordt nu gevierd in ongeveer 140 landen over de hele wereld. Van cyberpesten tot sociale netwerken, Safer Internet Day 2019 richt zich zoals elk jaar op het vergroten van het bewustzijn van nieuwe online problemen en kiest een onderwerp dat de huidige zorgen weerspiegelt.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi